САВЕЗ за Србију збуњује бирачко тело неодлучним ставом о бојкоту. Социјалисте мобилише прича о повлачењу признавања Косова, док подршка радикалима и Покрету слободних грађана зависи од потеза њихових лидера Војислава Шешеља односно Сергеја Трифуновића.

Ово би укратко могли бити параметри којима су се водили испитаници у августовском истраживању "Ипсоса" о тренутном распореду снага на политичкој сцени. Поред коалиције око СНС, која већ дуже времена држи половину гласача (сада 53,7 одсто), СзС има 11,3 одсто, проверени блок СПС-ЈС 11,2, док би СРС и ПСГ, да се избори одрже сада, освојили по 5,4 процента. Остали су испод цензуса.

Прочитајте још - СНС на 53,4 одсто; Дачић и Палма стижу Ђиласове

Политички аналитичар Бранко Радун каже да је бирачко тело напредњака стабилно, док је међу гласачима СзС тренутно конфузија:

- Збунили су их неусаглашеним ставом око бојкота. Нису имали заједнички наступ. Коалиција СПС-ЈС варира око десет процената. Они порасту, рецимо, када нека држава повуче признавање Косова, а добро реагују и на Дачићеве оштрије изјаве према Албанцима или Хрватима.


Он каже да бирачко тело ПСГ није стабилизовано и зависи од активности те недеље када је истраживање рађено.

- Трифуновић је губио на простаклуку, а добијао оштрином према противницима. Он је, метафорички речено, као крава која да 20 килограма млека, а онда шутне канту и све проспе. Слично је и са Шешељом. И он има "инцидената" од којих зависи рејтинг.

Наш саговорник говори да верује да су обе ове партије испод цензуса и да ће резултат зависити од њихове, али и других кампања, као и од тога ко ће све бојкотовати изборе.