Премијерка Ана Брнабић састала се јутрос у Сантандеру с министром спољних послова Шпаније и новоименованим шефом европске дипломатије Жозепом Борелом.


Главне теме састанка су билатерални односи, европске интеграције Србије и дијалог Београда и Пристине.


Брнабић је уочи састанка рекла да очекује пријатељске разговоре с Борелом, који је директан и искрен саговорник.


Они су и синоћ, по доласку Брнабић у Шпанију, имали неформалне разговоре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БРНАБИЋ СЕ САСТАЛА СА ШАРЕЦОМ: Континуирана подршка Словеније евроинтеграцијама Србије; Словенији потребна радна снага


Посебну пажњу посветиће дијалогу Београда и Приштине с обзиром на то да ће Борел бити посредник у том процесу када једном буде обновљен, наслеђујући Федерику Могерини.


Председница владе је рекла да ће она инсистирати на спровођењу и поштовању постигнутих договора, које Приштина не спроводи.


Такође је поновила да дијалог неће бити обновљен док Приштина не укине таксе.БРНАБИЋ: ПОСТОЈИ ПРОСТОР ЗА БОЉЕ ОДНОСЕ СРБИЈЕ И ШПАНИЈЕ


Постоји простор за боље односе Србије и Шпаније и зато је важно да Београд крајем ове или током наредне године посети шпански премијер, рекла је председница владе Ана Брнабић после разговора са Жозепом Борелом.


Шпански премијер је потврдио да ће ако буде високи представник ЕУ, у оквиру дијалога Београда и Приштине бити објективан и балансиран.


"Разговарали смо највише о билатералним односима, постоји велики простор за унапређење тих односа, како на политичком, тако и на економском плану. Председник Владе Шпаније никада није био у посети Србији и то је нешто што мора да се промени", рекла је Брнабић новинарима после састанка.


Како је рекла, Србију и Шпанију везује много тога, а циљ је да, ако се до краја септембра формира влада у Шпанији, председник шпанске владе до краја године посети Србију, што до сада није био случај, а уколико се посета до тада не реализује, да она остане за 2020. годину.


Подсетила је да је пре месец дана у Шпанији био и министар образовања Младен Шарчевић и да се разговарало о томе како успоставити бољу сарадњу у области образовања и најавила да ће у октобру у Мадриду бити одржан предузетнички форум Србија-Шпанија.


"Чинимо полако кораке како бисмо имали што бољу сарадњу и политичку и економску", рекла је она.


Незаобилазна тема разговора било је и питање Косова и Метохије, а Брнабић каже да је Борел, као министар спољних послова Шпаније, заступао ставове те земље - а то је непризнавање једнострано проглашене независности Косова.


"Крајем октобра, почетком новембра, ако добије потврду ЕП као високи представник ЕУ он ће заступати ставове ЕУ. А став ЕУ је неутралан по питању независности Косова и Метохије јер нема консензуса међу чланицама Уније. Али један од приоритета високог представника ће свакако бити, као и до сада, да ради на проналажењу евентуалног дугорочног решења, дугорочне нормализације односа између Београда и Приштине", рекла је Брнабић.


Додала је да Борелу скренула пажњу на две ствари важне из нашег угла - а то је Бриселски споразум о нормализацији на којем је и потпис високог представника и којем је ЕУ гарант за импементацију, а који Приштина није применила шест година након потписивања.


"Шта ће нова ЕК радити са тим Бриселским споразумом, да ли ће остати гарант, односно да ли ће урадити оно што тим потписом мора да уради тј, да гарантује да ће Приштина имплементирати Бриселски споразум", рекла је премијерка.


Друга ствар на коју му је скренула пажњу су таксе које је Приштина увела а које су директно кршење Споразума о стабилизацији и придруживању који је потписала са ЕУ.


"Шта ће ЕУ урадити по том питању? Таксе су данас на снази девет месеци. Ако Приштина крши С СП шта ће високи представник и председник ЕК учинити по том питању. То су два основна питања која се тичу владавине права и могућности и моћи ЕУ да покаже и на свом примеру да је владавина права заиста важна", истакла је Брнабић.


Нису, како каже, разговарали о томе када би две стране могле да се врате за преговарачки сто.


"Он је принципијелан човек који је рекао: ''Ја још нисам потвђен као високи представник ЕУ. Ако будем, бићу балансиран, објективан и као један од приоритета ставићу на сто постизање коначног решавања овог питања и дугорочну нормализацију''", навела је премијерка.


Оценила је да би потврда именовања Борела за функцију високог представника ЕУ би био добар потез ЕУ, не због ставова Србије већ зато што Бриселу, како каже, треба мање бирократа а више људи попут Борела, "искрених, храбрих, са много искуства и који могу да допринесу јачем гласу ЕУ".


Разговарали су и о процесу даљег проширења ЕУ, а на питање Тањуга шта Србија може да очекује од Шпаније по том питању, председница владе каже:


"Шпанија је земља која је присталица агенде проширења и која подржава Србију у том процесу и види Србију као најважнију земљу Балкана у том смислу и као стуб регионале стабилности због чега смо и разговарали да је јако важно да председник владе Шпаније посети Србију и да на тој основи почну да се граде неки много бољи односи".


Брнабић је рекла и да се “апсолутно не поставља питање” да ли треба да се спроводе интерне реформе ЕУ или проширење.


"То је процеш који мора да иде паралено, симултано", рекла је она, подсетивши да је и нова председница ЕК Урсула фон дер Лајен рекла да ће проширење бити један од приоритета и да Европа неће бити комплетна без Западног Балкана.