Исписивање парола УЧК на прилазима Штрпцу не може се схватити другачије него као отворена претња Србима у најјужнијој енклави на Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.


"Најоштрије осуђујемо овај бестијални покушај да се Срби у Штрпцу застраше и позивамо надлежне у покрајини да реагују како би се сузбило шовинистичко дивљање на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу.


Додају да се остварују слутње да ће предизборна кампања на Косову и Метохији бити такмичење у екстремизму и мржњи према Србима и траже од свих албанских политичких актера да не доводе у опасност српски народ зарад краткотрајних политичких циљева.


Наводе да није реч о безопасном изгреду, већ о организованој акцији застрашивања, што потврђује чињеница да је у околини Штрпца неколико саобраћајних знакова са називом места једновремено вандализовано и исписано паролама УЧК.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БОЛНА СЕЋАЊА С ОКУПИРАНОГ КОСОВА: Чуо сам „УЧК! УЧК!“ и онда су кренули страва и ужас


Из канцеларије поручују да су Срби у општини Штрпце у прошлости тешко страдали од руку албанских екстремиста и да свако евоцирање сећања на злочине које су над српским народом починили терористи ОВК може имати опасне и несагледиве последице.


"Апелујемо на наше сународнике у општини Штрпце да не наседају на овакве или сличне провокације и да имају поверење у решеност и способност Србије да заштити своје грађане у било ком делу јужне покрајине", наводе у Канцеларији за КиМ.


Током викенда у селима Битиња, Поповце, Брезовица и на месту Ракановац, код споменика стрељаним родољубима, осванули су графити тзв. ОВК и Косово - Албанија.