НА списак земаља које су повукле признавање Косова, под бројем 15, уписан је и Того, чиме је Србија на корак од циља да број земаља које не признају лажну државу престигне број оних које су је подржале.

Како је објаснио министар спољних послова Ивица Дачић, Приштина је "баратала" податком да је 116 земаља подржало независност. Самим тим што је 15 повукло признање, а неке са списка су признале тзв. Косово само усмено, долази се до податка да смо близу тога да 97 држава (већина од 193 колико их има у Уједињеним нацијама) стоји на позицији Србије.

- Од почетка бриселских споразума 23 земље су признале Косово, а Србија се због тога није бунила. Није нам било право, али они су у то време дошли до већине у УН. А сада се на Србију, као и на земље које повлаче признања, стално врши притисак да то не чине - казао је Дачић.

Прочитајте још - ПОТВРЂЕНО: Того 15. држава која је повукла признање Косова

Он је рекао да му је председник Тогоа говорио да је против сепаратизма, а да је свом министру поручио: "Ти си ме убедио да признам, сад ти реши ово":

- Онда је, каже, упознао приштинског председника и америчког амбасадора који су му рекли да то није добра одлука. Ноту су донели још 28. јуна, али су ме молили да не објављујемо јер су трпели притиске.

О јужној српској покрајини у понедељак су разговарали и председник Александар Вучић и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко. Дипломата је поручио да је Русија, као чланица Савета безбедности УН, спремна да допринесе решењу у оквиру међународног права, као и да је питање КиМ од велике важности за стабилност региона.

Председник Вучић је истакао да се залаже за стварни компромис у решавању питања КиМ, али да не очекује скори наставак дијалога Београда и Приштине, с обзиром на таксе на робу из централне Србије и ситуацију на приштинској политичкој сцени.


Вучић и руски дипломата сагласили су се да српско-руски односи напредују у складу са обостраном жељом, као и да ће потписивање споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније, које се очекује 25. октобра, дати нови квалитет будућој сарадњи. Овај документ омогућава слободно кретање робе, услуга и радне снаге и приступ Србије тржишту од око 180 милиона потрошача.

Ивица Дачић


О Косову се у понедељак изјашњавала и премијерка Србије. Брнабићева је истакла да Србија, зато што је споразум ЦЕФТА суспендован због неодговорног понашања Приштине, више неће чекати, већ ће "ићи у билатералне споразуме" са другим државама:

- Увођење такса је у основи уздрмало све регионалне споразуме.

Иначе, Хашим Тачи у понедељак је расписао изборе за косовски парламент за 6. октобар.


АП: СПОРАЗУМ СА РУСИМА КОЧНИЦА ЗА ЕУ

НОВИНСКА агнеција АП објавила је да "споразум о слободној трговини с економском групом под вођством Русије, може да укочи напоре Србије за придруживање Европској унији".

- Да би се придружиле ЕУ, земље кандидати морају ускладити своју политику с тим блоком, укључујући увођење трговинских санкција против Русије због њених акција у Украјини. Србија је једина балканска савезница Русије - оценила је агенција.