СВЕГА неколико сати од пребијања Срба у Книну који су гледали пренос меча Црвене звезде и у дану када је код Ријеке претучен Добривоје Арсић, инвалид српске националности, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, без имало срама, говорила је о - "великосрпској аресији"?!

Она је, обележавајући Европски дан сећања на жртве свих тоталитарних режима, осудила "великосрпски тоталитаризам и његову агресију на Хрватску". Догађај из Книна није хтела да коментарише док не стигне извештај полиције.

- Са њене адресе ништа не очекујем. Утицала је на ширење мржње - рекао је Милорад Пуповац на заједничкој конфенцији за новинаре представника Српског националног већа у Хрватском сабору, на којој је најављена и могућност повлачења из коалиције.

Прочитајте још - Претукли инвалида повратника код Ријеке, полиција каснила на увиђај, била неколико минута и отишла!

- Неки циљано желе да протерају Србе. Данас је прихватљиво тући Србе. Постало је нормално да се узвикује "За дом спремни". Мени нико неће да зачепи уста док год имам физичке снаге и менталну способност да говорим.

Прочитајте још - СРБИ ПОСЛЕ СЕРИЈЕ НАПАДА: Доста нам је, морамо ствари назвати правим именом

Пуповац је рекао да је Србима "доста" и подсетио да неки посланици у Сабору, европосланици, чланови дипломатског кора и министри, величају усташку идеологију. Рекао је да су последњи напади били организовани, као и да их је до сада било много. Подсетио је и на разговор који је пре 22 године водио са Фрањом Туђманом и заузео се за то да се на миру оставе да живе сви они који су остали након "Олује":

- Данас морам поновити тај апел. Поново се туче у отвореној атмосфери мржње и неограниченог лова свих оних који звуче као Срби, а није искључено да се због опсесивне мржње према Србима историја понови.

Добривоје Арсић

Повратник Арсић рекао је у петак да је задобио низ удараца у главу и тело након сукоба око паркинг-места у кући у којој станује и где редовно оставља аутомобил. Нападачи су тачно знали и како се зове и које је националности, псовали му српску мајку и ударали га, док је полицији требало неколико часова да уопште дође на место инцидента.

- Ударали су ме шакама, гурали уза зид, вређали ме... Унапред су знали које сам националности - каже Арсић, док правни заступник Српског националног већа Милан Ераковић тврди да полиција није поднела прекршајне пријаве против нападача, већ против Арсића, којег су желели и да приведу.

Он је у петак у полицији задржан четири часа, а СНВ је у међувремену поднео пријаву против непознатих починилаца.

УХАПШЕНИ ЈЕР СУ НАРУШИЛИ РЕД

У ПОЛИЦИЈСКУ станицу у Книну приведена су двојица младића која се сумњиче за напад у Ђеврскама, када је повређено петоро људи. Двојица момака од 26 и 28 година терете се због нарушавања реда и мира, а не за злодело из мржње. Истовремено, полиција је зауставила и "голф" шибениске регистрације у којем су, сумња се, нападачи били. Возио га је пијани младић, који је одбио да уради алко-тест, за шта је казна 4.000 евра и аутоматско упућивање у притвор.

Кафић у Уздољу у ком су нападнути Срби

ПЛЕНКОВИЋ: ЈА ОДРЕЂУЈЕМ НАЧИН РЕАГОВАЊА

ПРЕМИЈЕР Андреј Пленковић рекао је у петак да је напад на Србе у Книну био унапред смишљен, а само дан раније тврдио је да је то - изолован инцидент:

На питање новинара сматра ли да је његова реакција после инцидента била млака, одговорио је:

- Ја ћу бити тај који ће одређивати на који начин ћемо реаговати на одређене ствари, то неће сигурно диктирати ни медији, ни неки други партнер.