ДЕМОКРАТСКА странка могла би да сруши идеју о јединственом бојкоту у опозиционом блоку Савез за Србију. Народна странка Вука Јеремића прва је повукла ногу и пресекла да се њено име дефинитивно неће наћи на изборној листи за парламентарне и локалне изборе на пролеће следеће године, а исти став деле и "Двери" Бошка Обрадовића, као и Странка слободе и правде Драгана Ђиласа.

Познато је да велики део посланичког клуба ДС није заговорник бојкота. Ипак, питање је да ли је ово крило довољно јако да наметне свој став и победи струју првог човека демократа Зорана Лутовца којег бије глас да је под утицајем Ђиласа.

Како нам је рекао шеф посланичког клуба ДС Горан Ћирић, страначки органи одлучиваће о бојкоту почетком септембра.

- О томе ће се сигурно расправљати и на Председништву и Главном одбору - најављује Ћирић за наш лист.

Прочитајте још - Бојкот избора свађа и глумце

Члан Председништва СДС Константин Самофалов каже за "Новости" да ће одлуку о бојкоту доносити у координацији са другим опозиционим странкама, јер је он бесмислен уколико нема јединственог става.

- Предстоје нам разговори унутар опозиције и тек након детаљне анализе и процене донећемо одлуку. Сада могу рећи да под оваквим условима нема смисла учествовати на изборима, а да ли ће доћи до неких промена и шта ће бити став других опозиционих странака, видећемо. Подржаћемо свакако ону одлуку за коју проценимо да отвара већу шансу за смену Вучићевог режима.

Ђорђо Жујовић из ЛДП каже да ће одлучивати да ли ће изаћи на биралишта, али да имају опцију бојкота. У ДСС највероватније неће бојкотовати изборе, јер, како су раније говорили, такав потез не доноси корист, а и све је изгледније да ће да направе коалицију са Шапићевим СПАС-ом који сигурно иде у изборну трку. И Лига социјалдемократа Војводине Ненада Чанка ближа је одлуци да буде учесник на изборима, као и Покрет слободних грађана.

УГЉАНИН ХОЋЕ ТЕРИТОРИЈУ?!

ПРЕДСЕДНИК СДА Сулејман Угљанин рекао је да се нада да ће бити прихваћен његов предлог да "на будућим изборима Санџак буде засебна политичко-територијална целина".

- Уколико се наши предлози уграде у будући изборни систем нормална је ствар да ћемо ићи на изборе, јер нормални људи када дају добар предлог очекују да он буде прихваћен. Међутим, уколико се то не деси, нећемо дозволити да и даље великосрпски јастребови организују политичко и друго насиље на овим просторима.