КЛИНЧ опозиције и власти око изборних услова, практично је у пат-позицији. Онај део опозиционара који прети бојкотом захтева да се штошта промени, док из власти поручују да су правила иста као и пре седам година, када су њихови ривали расписивали изборе.

Из Немањине поручују да је промењено свега неколико одредаба које не представљају кључни део изборних услова. И што се тиче техничке припреме гласања све је исто, осим што је сада бирачки списак ажуриранији и аутоматизован, тако да умрлима више не би требало да стижу позиви.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ђилас неће на разговоре

Бирачки списак је од фебруара повезан са матичним књигама умрлих и венчаних у електронском облику, тако да чим матичари унесу да је неко преминуо, у року од 24 часа та ће се измена евидентирати и у бирачком списку и покојник ће бити избрисан. Такође, ако се неко венча или разведе уз промену презимена, у истом року и то ће се изменити.

Иначе, председник Александар Вучић најавио је да ће позвати Канцеларију за демократске институције и људска права ОЕБС-а да њихови стручњаци неколико месеци пре избора детаљно пречешљају бирачки списак.

У полемику око изборних услова укључио се и лидер СПС Ивица Дачић наводима да опозиција кроз ту кампању условљавања тражи алиби за изборни неуспех, јер имају огроман проблем - како да освоје довољан број гласова:

- Да је Вучић нешто променио у изборним условима, неко би и могао да каже, "хајде да видимо зашто сте то урадили", али изборна регулатива је остала из времена ДС.

Извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар објашњава да је на нивоу изборног законодавства било мало измена од 2012. односно да није промењено ништа у класичном изборном закону, који се односи на спровођење избора и рад РИК.

- Међутим, у Закону о финансирању политичких активности 2014. године промењено је неколико чланова и унета је одредба да се средства која странке добијају из буџета за редован рад могу користити за кампању. Опозицији је то спорно, јер владајуће партије на основу ранијих резултата на изборима добијају знатно више новца који могу да користе у кампањи. То им је постало спорно када је владајућа странка значајно одскочила са резултатом, а до 2012. године биле су мање разлике у страначким резултатима.

Клачар наводи и да су 2014. усвојена три нова медијска закона која се баве генералним уређењем медија, и осим једне, остале промене у њима не тичу се избора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ђилас руши уједињење ДС?

УПУТСТВА РРА БИЛА БОЉА

КЛАЧАР указује да је 2015. РЕМ усвојио нови Правилник о обавезама пружалаца медијских услуга током предизборне кампање, који је много скромнији и са мање правила у понашању медија у односу на раније:

- РРА је од 2003. издавао општа обавезујућа упутства за медије, која су морали да поштују. Нови документ РЕМ је био широко постављен, дозвољавајући медијима много више слободе, и изгледао је лошији него ранија упутства. Међутим, тај правилник је у фебруару ове године стављен ван снаге.