Министар трговине и индустрије тзв. Косова, Ендрит Шаља, саопштио је да је то министарство од петка увело забрану "увоза" кромпира и меда из Северне Македоније, као одговор на мере које је Скопље предузело према неким производима са тзв. Косова, пренела је приштинска Коха.


Шаља у саопштењу достављеном медијима каже да је од јуна ове године, када је Северна Македонија увела Приштини тарифе на производе од рибе, подносио више жалби Секретаријату ЦЕФТА и македонском министру економије, али да до данас није добио одговор.


С обзиром на то да два месеца није добио одговор био је дужен да донесе ову меру како би "заштитио интересе Косова, косовских производа" и најавио предузимање других радњи у складу са законом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Гаши о таксама против Србије: Нису утицале на буџет тзв. Косова, ово је политичка одлука


"Данас сам одлучио да уведем реципрочне мере за производе из Северне Македоније који се увозе на тзв. Косово и да забраним улазак одређених производа да би приморао Републику Северну Македонију да има једнак третман за косовске производе који се извозе у ту државу", навео је Шаља.


Ако се, како каже, овакав третман косовске робе настави, Приштина ће предузети и друге мере не само према Северној Македонији, већ и према другим државама.


"Од сада ниједан косовски производ који се извози у иностранство неће имати неједнак третман “, рекао је Шаља.