Црквено питање у Црној Гори исфорсирано политичким разлозима и циљевима само се усложњава. Прекјуче је митрополит црногорско-приморски Амфилохије одбио иницијативу Мила Ђукановића о формирању православне цркве у Црној Гори без националног предзнака.

Академик и песник Матија Бећковић на свој начин за Блиц, коментарише идеју обједињавања православних верника у једну цркву.

– Има она прича како је онај од свега што је било потребно за пушење имао само уста и вољу да пуши. Исто тако, ови који нису крштени и немају ни цркву ни свештенике ни вернике, а имају вољу да је имају и онда би да се уједине. Да се уједине ништа са нечим што постоји. А тај који то предлаже спада у оно што је у Законику Валтазара Богишића „незвановршење туђих послова„.

*Ипак, Ђукановић се нашао позваним да то решава?

– Што не би кад о томе нема појма. Да се Тито тога сетио, он би, ипак, за епископа те цркве одредио неког од оних који су руководили Голим отоком, они би то ефикасно спровели. Или неког из Озне, то би били први монаси у кожним капутима. Осим тога, зашто аутор те оригиналне идеје не би био и владика те цркве кад је већ господар Црне Горе, па да се и та традиција обнови.

*Значи ли ова иницијатива да је пропао пројекат с Црногорском православном црквом. Да је то успело, вероватно не би ни било овог предлога?

– Црногорској православној цркви само име смета да би била црква. И није им пропао само тај пројекат, све што раде је покушај да се надува прсла мешина. Они разбуктавају грађански рат, мислећи да су Црногорци били партизани и да су победили на челу са другом Титом, а да су Срби били четници и они су изгубили и да они немају никакве везе са Србима. Они мисле да ратују са Србима, а у ствари ратују са својом браћом у истој кући.

*Да ли забрана уласка у Црну Гору још вреди?

– Они су ми тамо поставили мишоловку на којој пише: Слободно грицни.

*Зашто је властима толико стало до тих црквених ствари?

– Па, када су они дошли до идеје да нису Срби, морају то некако и да образложе све новијим и новијим апсурдима. Они су сада у власти мањина других националних заједница које их подржавају у свему томе. Милован Ђилас је био оптуживан да је он измислио ту нацију. Међутим, кад је дошао на црну клупу, он је изјавио да је Србин и на затворском листу је записана његова српска националност. Тако им се замерио. Он је писао да је у оквиру комунистичке утопије све могуће, па и то да Црногорци у неком тренутку могу бити и нешто друго, а не Срби, а они су дошли на идеју да никад нису били Срби. Једино смета што у тим борбама за слободу и вековном ропству под Србима нису испевали ниједну пјесму о борби Црногораца са Србима, али није искључено да је напишу. Узели су за дан своје војске битку са Византинцима код Туђемила. Било би боље да узму неку другу битку са Србима, а да остане то исто место: Туђемили. Није ни у Србији много боље, па је за Дан војске узет почетак Другог српског устанка, а не Првог.


(ин4с.нет)