ДЕО америчке администрације, поготово људи из најближег окружења председника Доналда Трампа покушавају да врате у игру разграничење, односно поделу територија као могуће коначно решење за косовско питање - сазнају "Новости" из дипломатских кругова.

За овакав расплет вишедеценијског конфликта и стављање тачке на косовску трауму посебно је, како преносе наши добро обавештени извори, заинтересован један од најближих сарадника првог човека САД, његов саветник за националну безбедност - Џон Болтон.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђурић Квинти: И даље ћемо се руководити својим интересима

Он је и јавно, у неколико наврата, правио искораке када је реч о политици Вашингтона према питању КиМ, поручивши да се САД "неће укључивати у дијалог између Србије и Косова о размени територија, али и да не искључују територијалне корекције".

Због тога се нашао и на мети критика појединих политичких кругова у САД, јер су највећа кочница да Америка заигра на карту поделе или корекције граница у наставку дијалога кадрови који су у Стејт департменту преостали из времена "династије Клинтон".

У уторак се огласио и члан америчког Савета за спољне послове и професор Џорџтаун универзитета Чарлс Капчан, који сматра да размена територија треба да остане на преговарачком столу:

- Не мислим да је то политички или морално непријатније од одвајања Косова од Србије, што је такође било прекрајање граница дуж етничких линија. Ако припајање севера Косова пружа српској влади и народу осећање да су сачували образ у довољној мери да би признали независност Косова - онда сматрам да се то мора учинити, јер овај предлог пружа, у најмању руку, једну опцију више за излазак из ћорсокака - оценио је Капчан за радио Слободна Европа.


Овај професор, који је био високо позициониран у администрацијама Била Клинтона и Барака Обаме, сматра да би САД могле директније да се укључе у дијалог како би се постигао споразум, ако "Приштина укине царине, а Вучић и Тачи поново седну за преговарачки сто". Он подсећа да је у неким тренуцима током тих разговора било знакова напретка, пре свега о размени територија тако што би се део северног Косова припојио Србији у замену за део Прешевске долине. Међутим, та идеја је потиснута делимично због противљења доскорашњег премијера тзв. Косова Рамуша Харадинаја, затим Немачке и других европских центара.

- Чињеница да је Болтон у једном тренутку исказао потенцијалну подршку размени територија наговештава да би он лично могао бити укључен, уколико то околности буду изискивале - рекао је Капчан.


Председник Србије Александар Вучић поручио је у уторак да, иако тренутно нема преговора са Приштином, и даље има притисака кад је реч о КиМ:

- Нико се не пита како смо обезбедили робу у продавницама на северу КиМ. Не пита се ко су ти људи који су радили на томе данима и ноћима, не пита се колико је енергије, труда и рада потребно на дневном нивоу да би се помогло нашем народу на Косову и Метохији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХАРЧЕНКО ОДБРУСИО "КВИНТИ": Земље повлаче признања Косова због неспособности лажне државе, али они криве Београд

Шеф државе је истакао да је за решавање питања на КиМ потребан огроман рад и труд, а да један део јавности у Србији намеће као тему изборне услове у Србији, што је нешто што долази тек за осам месеци.


СРПСКА ТРН У ОКУ

МОГУЋА "препрека" идеји разграничења, по мишљењу Капчана могла би да буде - Република Српска - односно нови захтеви за промену граница у региону:

- У случају БиХ, отцепљење Српске би имало дестабилизирајући ефекат. Због тога међународна заједница треба одлучно да се супротстави тој опцији.