АКО нема слободних избора, ми нећемо учествовати. Уколико се не омогући слободно гласање, клизимо ка грађанском сукобу.

Ово је, после округлог стола владајућих и опозиционих странака и невладиних организација, на Факултету политичких наука, поручио председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић.


Прочитајте још: Србија иде на изборе 22. марта?

Он је навео да су на састанку изнели три предлога: да се под хитно смене чланови РЕМ-а, председник и 16 сталних чланова РИК, директор и чланови Одбора Агенције за борбу против корупције и да се на те позиције изаберу нови високостручни људи.

- Испуњење наших захтева је искључиво ствар политичке воље Александра Вучића и то би значило да смо на прагу какве-такве регуларности избора. Неиспуњење води у грађански сукоб. Време за одлуку цури, у питању су недеље и плашим се да овакви преговори после неће имати смисла.

Врло брзо му је одговорио Владимир Орлић из СНС наводећи да је њихов главни циљ да космос некако учини да Вучић нестане са лица земље и да се никада више не појави на изборима:

- Они прете сукобима све време, носе вешала, тестере, желе власт без избора, без обзира на разбијене главе. То је њихова једина политичка порука и понуда.

Орлић је рекао и да у СНС не мисле да има смисла да страначки представници буду у РЕМ и Агенцији за борбу против корупције:

- Желимо да изградимо да ти органи буду самостални и независни од политике, а не да мењамо закон да бисмо направили лошију варијанту и да тамо странке делегирају своје људе.

Иначе, на ФПН је јуче одржан други састанак власти и опозиције у организацији тог факултета и Фонда за отворено друштво, а учествовало је 16 странака и више од 60 људи. Теме су биле финансирање странака и учешће функционера у кампањи. ЦРТА, ЦеСИД и Транспарентност Србија изнели су своје предлоге како да се унапреде и боље уреде те области уз акценат на оно што може да се уради до расписивања избора.

Извршни директор Фонда за отворено друштво Милан Антонијевић нагласио је да је било добрих закључака:

- Мада је било и оштрих тонова, учињен је велики корак и наш утисак је да има воље да се направи договор.

Део опозиције се жалио што садашња правила форсирају веће странке које из буџета добијају више новца на основу резултата, што се неки функционери у кампањи појављују много више него иначе и што измишљају догађаје да би са њих слали политичке поруке.

Орлић је навео да они са функционерским кампањама немају проблем и да функционер по закону треба само да прецизно нагласи у ком својству прича.УКИНУТИ ПРЕДИЗБОРНУ ТИШИНУ

УЧЕСНИК округлог стола из СНС Владимир Ђукановић је рекао да су се сви сложили да треба укинути предизборну тишину, јер је она постала бесмислена у ери интернета и друштвених мрежа:

- Махом смо се сложили са оним што су предложили ЦРТА, ЦеСИД и Транспарентност. Опозиција је загрмела око функционерске кампање, да се Вучић не би појављивао, али ми немамо ништа против да се како закон налаже нагласи шта је кампања, а шта државни послови, нити да министри у кампањи користе приватне, а не службене аутомобиле, осим ако то треба због безбедности. Било је чак и предлога да се странкама забрани оглашавање у медијима, али мислим да се то неће прихватити.