УЧЕСТВОВАЋУ у предизборној кампањи 2020. године и то са највећим задовољством. Говорићу шта смо све урадили и шта ћемо да урадимо. Тако је председник Србије и лидер СНС Александар Вучић у четвртак отклонио сваку дилему о свом ангажману у борби за подршку народа на пролеће, јер део опозиције захтева да му се онемогући да буде део кампање.

Вучић је за ТВ Прва оценио да представницима опозиције уопште нису битни изборни услови око којих месецима полемишу, јер ће покушати да ураде нешто на силу:

- За свакога ко очекује да ће добити велико поверење грађана кампања ће бити тешка. Убеђен сам за нас и победничка. Опозицији ће бити лака, је ће они да псују, вичу, гађају циглама и нападају тестерама.

Прочитајте још - Србија иде на изборе 22. марта?

Председник је најавио да ће у кампањи СНС учествовати велики број паметних људи, који могу да освоје велики број гласова.

Према Закону о спречавању корупције, јавни функционер може да учествује у страначким активностима ако то не угрожава обављање јавне функције. Међутим, не може да користи јавне ресурсе, скупове и функционерске сусрете да промовише странку. Изузетак је једино да јавне ресурсе може да користи ради заштите личне безбедност, ако су тако одлучиле службе које се старају о томе.

Прописи кажу и да је јавни функционер дужан да увек недвосмислено каже саговорницима или јавности да ли износи став странке или прича као функционер. Међутим, ова одредба се не односи на функционере који су изабрани непосредно, као што је случај са председником државе кога су директно бирали грађани.

Прочитајте још - На биралишта тек у марту?

Извршни директор ЦеСИД Бојан Клачар каже да нема законских препрека да Вучић буде део кампање као председник странке:

- Из угла СНС његово учешће је политички логично и очекивано. Он је најпопуларнији политичар у владајућој коалицији и не само да носи кампању, већ и доноси највише. Све док је такво ангажовање легално, користиће га, јер чињеница је да би СНС имао другачији резултат са Вучића и без њега.

БЕЗ ПРИСЛУШКИВАЊА ЈЕРЕМИЋА И ЂИЛАСА

ВУЧИЋ је у четвртак рекао да је од надлежних служби добио чврста уверавања и потврде да нико не прислушкује опозиционе лидере Драгана Ђиласа и Вука Јеремића:

- Нема таквих мера. Веома је важно да политички противници не буду прислушкивани. Пратите ви скупове, то је ваш посао, али немојте да слушате људе и да нарушавате ничију приватност. И добио сам чврсту информацију да се то не ради.