Дневна штета од увођења такси приштинских власти на робу из централне Србије је 1,080 милиона евра, а процењује се да ће до краја године, ако таксе остану на снази, бити око 400 милиона евра, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он је указао да је до сада, од 21. новембра прошле године до 20. јула ове, из централне Србије у јужну српску покрајину пласирано за 260 милиона евра мање робе него у истом периоду прошле године.

"Међународна заједница није извршила довољно јак притисак да се таксе укину. Колика ће штетити буџету Србије знаће се на крају године, али сигурно ће се одразити и на укупни БДП", нагласио је министар за ТВ Пинк.

Додаје да је то само један сегмент приче, а да је штета од губитка тржишта немерљива.

На тржиште КиМ већ су се позиционирале и повећале свој извоз земље из окружења, Грчка је 3,5 пута повећала извоз, али и друге земље као што су Словенија, Хрватска, Мађарска, Бугарска, Македонија.

Наглашава да трпе највише грађани српске националности, али трпе и Албанци, јер је роба на КиМ скупља у просеку за пет одсто, док штету трпе и произвођачи јер су сировине набављали у Србији.

"Пшеницу плаћају 15 евра по тони скупље него када су је набављали из централне Србије, а наша је немерљиво бољег квалитета. Да не говоримо о политичкој штети јер је убијен дијалог. Од увођења такси нема дијалога", нагласио је он.

Упитан због чега није било јачег међународног притиска да се таксе укину, он је рекао да се ЕУ и читава међународна заједница суочавају са "кризом ауторитета, вођства, идеје", да то није онај исти свет од раније.

"Више немате тако јаких ауторитета који би могли да наметну своју одлуку, али и овај простор није приоритет за ЕУ и Америке, да се неко тим стално бави. Баве се од случаја до случаја, од ситуације до ситуације. Међународна заједница није у стању да јако притисне да се таксе укину", истакао је он.

Не постоји економско оправдање за увођење такси, а Љајић каже да су оне донеле само политичку корист појединцима који ће је, ако избори на КиМ буду раније одржани, политички материјализовати.