ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић прислушкиван је 15 година, у више наврата, некада и без икаквог налога суда и без наредбе и мере која је на било који начин била заснована на закону.

То је у уторак обелоданио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је изнео шокантне податке да је Вучић, у претходним деценијама, "на мерама" био у три наврата. Најпре је у континуитету прислушкиван од 1995. до 2000, понекад и по налогу суда, а затим у периоду од 2000. до 2003. и посебно од 2007. до 2012, када је то, како је објаснио Стефановић, рађено на перфидан начин:

- Прислушкиван је индиректно, путем комуникације са особама које су биле "слушане", попут Горана Весића и Владимира Ђукановића, који су били означени као екстремисти и на основу тога надзирани - открио је Стефановић.

Он је навео да је изабрано 10-12 људи, преко којих је Вучић био праћен, али да не може да открива њихов идентитет због заштите приватности. Они су, појаснио је, били прислушкивани и примењиване су мере надзора њихове електронске комуникације, нарочито да би се пратила комуникација са Вучићем.

Прочитајте још - СТЕФАНОВИЋ ОТКРИО: Вучић прислушкиван 13 година; Помаци у истрази праћења супруге Предрага Малог

Стефановић је истакао да никада, после година прислушкивања и праћења комуникације Александра Вучића, ни против једног лица није покренут ниједан поступак, нити поднесена кривична пријава, што, објашњава министар, говори о томе да је праћен само зато што је политички противник. Слично је, каже, било и са Томиславом Николићем.

Горан Весић


Заменик градоначелника Београда и члан Председништва СНС Горан Весић потврдио је да је тачно да га је власт бившег председника Србије Бориса Тадића користила као особу преко које су прислушкивали Вучића, у време док је актуелни шеф државе био у опозицији. Весић је у писаној изјави навео да је и он сам за Тадићеву власт био један од главних непријатеља, чиме се, каже, данас поноси, јер је то, према његовим речима, најпогубнија власт у новијој историји Србије:

- У тој прљавој работи учествовало је много људи, од којих неки данас нису живи, али налогодавац целе операције је још у политици. То је Борис Тадић. А то је било време када су у име Тадића српском политиком харали Вук Јеремић и Драган Ђилас.

Борис Тадић и Саша Вукадиновић


Весић је рекао и да никада није био обавештен од БИА да је био прислушкиван, када је процес престао, иако им је то, каже, била обавеза по закону, јер је, додаје, тадашњи шеф БИА Саша Вукадиновић ту операцију водио као тајну. Весић је додао да га је пријатељ из БИА упозорио да га прислушкују, па и прате, одмах пошто је операција почела. Весић тврди да су у читаву акцију били укључени и неки Тадићеви полицајци из МУП, који, додаје, на срећу, одавно нису у полицији.

Према Весићевим речима, када је Вучић победио на изборима, обуставили су све око прислушкивања, а покушали су да униште доказе, као и да измисле разлоге због којих су њега и посланика СНС Ђукановића слушали:

- Тада су измислили "екстремизам" како би се оправдали.

Небојша Стефановић


ЦИЉ - ПОЛИТИЧКИ ОБРАЧУНИ

БИВШИ официр КОС Љубан Каран каже, за "Новости", да нема дилему да је прислушкивањем Вучића извршена злоупотреба рада безбедносних служби:

- Неко се стави "под мере" кад постоји сумња да је шпијун, терориста или криминалац, али за неколико недеља или месеци утврди се да ли је то тачно или не. У случају Вучића, то је трајало годинама и јасно је да је рађено нелегално. Да не говорим о намери да се прикупљени подаци користе у сврху политичких обрачуна.