БИВШИ председник Србије Томислав Николић већ две године није на политичкој сцени, а његов предлог Закона о финансирању политичких странака, који је писао као посланик 2009. још "чека" у скупштинској процедури.

Ово је само један од примера, а у парламентарним фиокама и даље се налази укупно 132 акта, иако су појединим предлагачима мандати одавно завршени, а неки су и престали да се баве политиком. Како нам је објашњено у парламенту, документа су ушла у процедуру, заведена су и не могу бити склоњена, док неко не буде формално поднео захтев за њихово повлачење.

Прочитајте још - Скупштина вреди 978 милиона

Међу "вечним" предлозима налази се и акт о финансијској подршци породицама са децом, раду и ванпарничном поступку, заштитника грађана из 2013. године. На овој функцији је тада био Саша Јанковић. Он је, у међувремену, био председник Покрета слободних грађана, а онда је отишао из политичког живота.

Ту су и идеје које су предлагали посланици Дсс док је председник био Војислав Коштуница, а шеф посланичког клуба Милош Алигрудић. У процедури су и закони које су писали председник УРС Млађан Динкић и његови посланици, а та партија не постоји већ неколико година.

Записано је да је и предлог измена Закона о Скупштини Србије поднео Небојша Стефановић, тадашњи посланик, а сада министар унутрашњих послова. Професор Владимир Павићевић одлучио је да постане део политичког живота Црне Горе, а у процедури су остали његови предлози док је био део Нове странке Зорана Живковића.


ВЛАДА ПОВЛАЧИ СВОЈА ДОКУМЕНТА

СИТУАЦИЈА са законима које предлаже Влада потпуно је другачија. У случају промене премијерског тима, сви акти које су министри послали Скупштини, а нису усвојени, до избора нових чланова Владе, враћају се у Немањину 11. Тек по избору тима после гласања, доноси се одлука да ли ће неки бити поново враћени посланицима или ће се писати нови прописи.