Премијерка Ана Брнабић је данас, одговарајући на питање о статусу и условима под којима телевизија Н1, Нова С и Спорт клуб реемитују програм у Србији, замолила независна тела и ресорна министарства да се позабаве овом темом, будући да се третирају као страни канали, а свима је јасно да су домаћи.

Брнабић је на питање посланика Покрета социјалиста Ђорђа Комленског који већ данима у парламенту поставља питања о реемитовању програма тих канала казала да је утврђено да они нису регистровани у Србији, да им РЕМ није издао дозволе за пружање услуга и да у том смислу нису домаћи канали.

Како је рекла, они су регистровани у Луксембругу и у складу са Законом о електронским медијима они реемитују њихов програм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - OMBUDSMAN: Uskoro onlajn platforma za prijave o pritiscima na novinare

"Чини ми се да нам је свима јасно да су то домаћи канали, како да се правимо луди да су страни? Ради се о рупи о закону, јер није реч само о реемитовању, ту су домаћи програми, домаће рекламе. Мора да се утврди одакле СББ добија сигнал рецимо на ТВ Н1. Молим незваисна тела да се мало више овим позабаве", рекла је Брнабић.

Додала је да разуме да "сви беже од тог проблема", због могућих оптужби да неко хоће да гаси медије, а реч је, каже, о томе да сви треба да поштују владавину права.

Она је додала да СББ као дистрибутер медијског сарџаја не поштује законе Србије, као на пример онај о електронским комуникацијама по којем РЕМ одређује нумерацију канала и штити јавни интерес Србије, те у складу са тим РТС треба да будем на првом каналу.

"Они то не поштују тако да је код њих РТС тек трећи канал", рекла је Брнабић и додала да РЕМ може да поднесе само прекршајну пријаву због тога на коју се, каже, СББ не осврће нарочито.

Брнабић сматра да скупштина треба да да упуства да ли због тога треба да се мења закон и да се поред пријаве уведе још нека санкција.

Поновила је да је њено лично мишљење да је пронађена "рупа у закону" по којој се домаћи медији третирају као страни и у складу са тим им није потребна регистрација код РЕМ-а.

"То је нефер конкуренција. Какву поруку шаљемо што се тиче владавине права", питала је премијерка.

БРНАБИЋ: ИСПРАВИЋЕМО НЕКЕ ГРЕШКЕ ИЗ ЗАКОНА

Измене Закона о финансијској подршци породицама са децом биће на дневном реду парламента на јесен, изјавила је председница Владе Ана Брнабић и поручила да гарантује да ће бити исправљене неке грешке из тог закона.

На питање посланице ЛСВ Олене Папуге о изменама тог закона и наводима да је законом оштећено више од 13.000 жена, Брнабић је у Скупштини Србије рекла да ће бти исправљене грешке за исплату финансијске подршке мајкама које имају натпросечна примања, те да ће се сагледати како може да се помогне женама које су до сада на основу закона примале 800, 1.000 или 2.000 динара.

Размишља се о томе да се женама које су примале мале износе обезбеди минимална плата у прва три месеца или до годину дана, те најавила да ће конкретна решења бити представљена следеће недеље на састанку у Влади са представницима удружења родитеља.

Подсетила је да је одмах након најаве измена закона одржан још један састанак у Влади са свим релевантним удружењима родитеља и удружењима која се баве питањем породице.

"Имали смо отворену и конструктивну расправу о томе шта је била интенција, шта су мане, шта можемо да поправимо. Имали смо добрих предлога", каже премијерка.

Навела је да се у понедељак састала са министром Зораном Ђорђевић, министарком Славицом Ђукић Дејановић и представницима Министарства финансија како би сагледали различите моделе како може додатно да се унапреди закон и колико ће бити фискални ефекти.

ПРВО ЈЕ ТРЕБАЛО СТАБИЛИЗОВАТИ ЗЕМЉУ, ПА ЗАВРШИТИ ЗАПОЧЕТЕ ПРОЈЕКТЕ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Скупштини Србије да је лако приговорити да још није почела изградња Фрушкогорског коридора, али да се заборавља да је прво требало финансијски стабилизовати земљу која је била пред банкротом и наставити приоритетније инфраструктурне пројекте, као што је завршетак градње Коридора 10.

Брнабић је одговарајући на питање посланика рекла да је само у последње две године изграђено више од 150 километар аутопутева.

Посланица ПУПС-а Гроздана Банац је претходно рекла да влада треба да обрати више пажње инфраструктурном и регионалном развоју, ако жели да задржи младе у земљи, као и обрати пажну на то шта раде сарадници министара.

Премијерка је истакла да влада управо израдњом аутопутева показује колико јој је важан регионални развој.

"Када је земља била пред банкротом одакле сте могли да градите Фрушкогорски коридор, када нисте имали ни да исплаћујете плате", запитала је она.

Бранбић наводи да је лако сада рећи - седам година сте на власти па нисте још почели Фушкогорски коридор, као и да се заборавља да сада имамо финансијску стабилност, суфицит у буџету, мању незапосленост, смањен јавни дуг, привредни раст, да је завршен јужни крак Коридора 10, да се завршава источни крак, да се гради Коридор 11, модернизује пругра Београд- Будимпешта...

"У септембру треба да кренемо са изградњом Моравског коридора, за који Ђилас каже да је апсолутно непотребан", додала је Брнабић.

Истакла је да су саветници у влади, државни секретари, помоћници министара и други апсолутно стручни људи, јер без њих влада не би могла да има све те резултате и да није фер да тако неко говори о њима.

Скупштина Србија ће сутра у 10 сати наставити расправу о амандманима предложених закона који су на дневном реду.

БРНАБИЋ: АКО ЈЕ ПО ЗАКОНУ, УВЕСТИ ЦРНОГОРСКИ ЈЕЗИК У ВРБАСУ

Ако су испуњени сви законски услови нема препреке да се црногорски језик уведе у службену употребу у општини Врбас, изјавила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић.

На питање посланице ЛСВ Олене Папуге шта ће урадити поводом тога што општина Врбас избегава обавезу увођења црногорског језика у службену употебу с озбиром да су испуњени сви законски услови, Брнабић је у Скупштини Србије рекла да Национални савет црногорске националне мањине то питање може да се подигне на ниво Републичког савета за националне мањине.

"Ако се Национални савет црногорске националне мањине није обраћао, молим да се обрате. Ја сам и председница Републичког савета за националне мањине, то је директно мој посао да обезбедим да уколико постоје сви услови да они то и добију", каже Брнабић.

Наводи да као председница Владе не може да зна шта се дешава у свакој локалној самоуправи са сваким националним саветом.

"Зато служи та институција, Републички савет за националне мањине, коју су похвалиле све европске институције, пре свега Савет Европе", каже Брнабић.

То питање може, додаје, да се јако лако реши, јер постоји институционални механизам који се стално састаје.

Навела је да се Републички савет за националне мањине од 2009. до 2014. састао једном.

"Ми имамо на четири месеца састанке, лако се то институционално решава у овом тренутку", рекла је Брнабић одговрајући на питање посланице ЛСВ.

Олена Папуга је рекла да се њих 7.353 у општини Врбас изјашњавају као Црногорци, што је 17,5 одсто становништва те општине, те подсетила да је пре девет годна општина Мали Иђош, Ловћенац и друга села која су претежно насељена Црногорцима без проблема увела црногорски језик у службену употребу.