Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Скупштини Србије да нема ниједног разлога да бошњачка национална заједница буде узнемирена када је реч о поштовању њихових права у Србији.

Она је то рекла поводом питања посланика Муамера Зукорлића који је пренео yабринутост поводом права на употребу бошњачког језика.

"Сведоци смо да има агресивних ставова од академских и других кругова који оспоравају ово право бошњачкој националној заједници. Преносим забринутост припадника бошњачке националне заједнице. Потребан је одговор владе и јасан став како припадници те заједнице не би били узмемнирени", рекао је Зукорлић.

Брнабић је рекла да Србија има највише могуће стандарде за поштовање права и слобода за припаднике националних мањина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - BRNABIĆ SE SASTALA SA MONDOLONIJEM: Odnosi Srbije i Francuske dostigli visok nivo političke saradnje

"Наставићемо да радимо у складу са свим законима који се баве овом области. Представници бошњачке националне заједнице немају никакав разлог да буду узмемирени. Ако постоји нека конкретна ствар, дођите разговраћемо, биће ту Министраство за државну управу, Канцеларија за људска и мањинска права", рекла је Брнабић.

Зукорлић је рекао да држава треба да обезбеди равноправност свих цркава и верских заједница и исправи оно што је претходна власт по том питању урадила.

Такође, Зукорлић каже да и бошњачка дијаспора која броји више од милион људи треба да буде третирана на исти начин као дијаспора већинског народа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Изгубили фотеље, а хоће аутономију

"Такође, РТС се негативно изјаснио када смо тражили да се обезбеди временски простор за бошњашку националну заједницу и представљање наше културе, са неприхватљивим објашњењем како то није језик и да нема основа да се то право примени. Наш захтев је да се не допусти да неке паралелне структуре моћи и центри који се покушавају наметнути, дају налоге државним органима и јавном сервису. Тражимо да права исламске заједнице буде заштићена", казао је Зукорлић.

Брнабић је рекла да што се тиче РТС-а влада не може да утиче на уређивачку политику.

"Ако мислите да РТС не поштује законе или их не разуме, онда нудим све услуге Министраства за државну управу и Канцларије за људска и мањинска права. Али, директран утицај не можемо да имамо, нити желимо да имамо", рекла је она.

Каже да су права исламске заједнице заштићена и да је поносна на то колико се етничка, мањинска и верска права поштују.

"Ту смо потпуно за дијалог, разумемо проблем, али не можемо да се мешамо. Желимо да помогнемо колико можемоЋ, истакал је премијерка.