ДОЖИВЕЛИ смо велики шок. Тај полицајац је супруга стегао за руке. Одвео га је у један објекат, где су га закључали. А претходно га је руком ухватио за врат, јер се опирао пошто зна да није крив. Није помогло ни убеђивање да сам тешко болесна и да журимо лекару. Њега су одвели код тужиоца у Гњилане, а мени је позлило...

Тако Олгица Тодоровић (63), за "Новости", препричава драму коју је са супругом Војиславом (70) преживела у понедељак, око 11 сати, на административном прелазу Кончуљ. Овај инцидент догодио се непосредно после упозорења из Београда да ће напади на Србе постати све учесталији након политичких дешавања у Приштини, оставке и одласка у Хаг на саслушање премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НА АДМИНИСТРАТИВНОМ ПРЕЛАЗУ ЈАРИЊЕ: Ухапшен Србин са тајног списка!

Тодоровићи не желе да откривају све детаље, највише зато што страхују за безбедност своје једанаесточлане породице, једне од ретких у Гњилану. Војислав није расположен за даљу причу, па нам Олгица објашњава шта је био "окидач" за бурну реакцију полиције:

- Кренула сам са супругом у Врање на преглед. Проблем је настао кад сам уместо нове косовске личне карте показала документ који показује да је лична карта у фази израде. Притом сам дежурном полицајцу у кућици показала и стару личну карту.

Међутим, припадник косовске полиције није желео да разговара са њима, наредио је Војиславу да паркира аутомобил са стране и да се искључи из колоне. Објашњење је било да нема валидна документа, иако је Олгица поседовала и српску личну карту.

- Мој супруг је отишао да објасни да сам веома болесна и да су ми заказани прегледи у Врању. Имам хронични бронхитис и бар још десет болести. Убеђивање није вредело, па је Војислав револтиран рекао: "Не треба народ да испашта због политике".

Потом се све одвијало као на филму. Полицајац који није дозволио пролаз позвао је млађег колегу, а који је примењујући силу спровео Војислава. Олгица је покушавала да спречи ово малтретирање, а потом да отвори врата просторије у коју су га затворили. Није успела. Тада јој је позлило...

Остала је четири сата на прелазу док син није дошао да је одвезе. Њеног супруга су полицијским аутом пребацили до Кончуља, а потом до куће. Јавни тужилац му је написао кривичну пријаву због - вербалног деликта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђурић о хапшењу на Кончуљу: Нови пример шовинистичког односа Приштине према Србима


ПОЛИЦИЈА: ОДБИО НАРЕДБУ

КОСОВСКА полиција саопштила да је "Војислав Тодоровић ухапшен зато што је одбио да се повинује полицијским наредбама на прелазу Бела земља да се врати, пошто је излазак са Косова био онемогућен његовој супрузи која није имала валидна документа. Додају и да се Тодоровић супротставио наредби полицајца да се врате и упутио му увредљиве речи.


ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ МАРКО ЂУРИЋ: НАСТАВАК КАМПАЊЕ ЗАСТРАШИВАЊА

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Марко Ђурић упозорио је у уторак привремене приштинске институције да њихово ћутање и нереаговање на насиље над Србима може да има огромне последице, а међународној заједници поручио да већ одавно не врше посао за који су плаћени и због чега су послати на КиМ.

- То како се према Србима на КиМ односе приштинске институције је срамота, а ово насиље је и спровођено директно од представника приштинских институција - рекао је Ђурић. - Не може се само застрашивањем назвати то што је један седамдесетогодишњи човек пред својом супругом извучен из аутомобила, и то члан једне од ретких српских породица у Гњилану, и пребијен.

Према речима Ђурића, "цела кампања која се води има циљ да Србе додатно застраши, да пред домаћом албанском јавношћу на КиМ направи неку врсту лажног баланса у којем ће се вршити додатни притисак на Србе на терену и последица једне шовинистичке еуфорије на коју је претходних дана упозоравао и председник Александар Вучић":

- Он је дао мудар савет српским представницима на КиМ - да ни на који начин не улазе у унутрашњо-политичке сукобе Албанаца. Ми се бавимо нашим народом, желимо да помогнемо што више, а у оквиру тога се и спроводи план председника Вучића који у овом тренутку значи реализацију 149 различитих пројеката подршке народу на КиМ .