ОСТАВКОМ на место премијера привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај је наставак дијалога са Београдом практично одложио на неодређено време све док се не спроведу ванредни избори и не формира нова косовска влада која би, можда, имала воље да укине таксе на српску робу.

И Европска унија, као званични посредник у дијалогу, и Америка, као стални "асистент" у преговорима, имале су амбиције да се на јесен обави велики део посла у оквиру преговора Београда и Приштине, али како је током претходних година сваки пут када је нека од страна била у изборном процесу дијалог мировао, велико је питање шта ће у новим околностима моћи да да се спроведе.

Прочитајте још - Да ли ће опет гинути сведоци Рамушових злочина?

Потез Харадинаја доводи у питање и најављени скуп у Паризу, који је хтео да организује председник Француске Емануел Макрон. Како се претпостављало, тај састанак, на који је позвана и немачка канцеларка Ангела Меркел, требало је да се уприличи током септембра, али ће сада косовски лидери у том периоду бити усред предизборне кампање. Или ће, ако се гласање одржи 8. септембра, како спекулишу приштински медији, бити усредсређени на састављање владе. А ранија пракса указује да тај процес на КиМ може да се растеже месецима. Претходни пут за избор владе било је потребно три месеца.

Прочитајте још - ПРЕВИРАЊА У ПРИШТИНИ: Ево зашто је Рамуш Харадинај поднео оставку; Тачи: Жао ми је

Хашим Тачи, иако је председник привремених институција у пуном мандату, у том периоду неће моћи сам да доноси одлуке, јер је скупштинском одлуком од децембра прошле године Приштина именовала преговарачки тим за дијалог са Београдом.

Према оцени министра одбране Александра Вулина, Харадинајева оставка је фарса и начин да се дијалог одложи и прекине, али и да се стави терет на Србију.

Срби на КиМ у страху од одмазде

- Харадинај одлази да јача своју позицију, да се после избора врати као апсолутни победник. Ово је игра за унутрашњу употребу јер није први пут да Харадинај одлази у Хаг и да се враћа као херој, а да сви сведоци буду убијени. Надам се да је неко од сведока претекао и да ће га овај пут сачувати. До сада су убили десетине људи који су сведочили против Харадинаја - рекао је Вулин за ТВ Пинк.

И шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је у понедељак да је дијалог тренутно у коми, а да се још не зна хоће ли га реаниматори оживети. Дачић је оценио да позивање осумњичених пред Специјални суд за злочине ОВК представља почетак истражних радњи и додао да се нада да ће злочинци бити кажњени, без обзира на резерве које има за процесе пред међународним судовима:

- Ова тема се на КиМ злоупотребљава у смислу игара на унутрашњој политичкој сцени, а велико је питање да ли ту заиста и постоји неки сукоб између њих. Сви мисле исто када је у питању независност Косова, односно сви оправдавају злочине ОВК према Србима.

Макрон и Меркелова хтели састанак у септембру

С обзиром на приближавање избора на КиМ, потпредседник Српске листе Игор Симић оцењује да ће то утицати на наставак притиска на Србе на КиМ:

- Хапшења Срба представљају покушај да се направи вештачки баланс због тога што Специјални суд позива бивше припаднике ОВК. Албански лидери немају шта да понуде бирачима осим мржње према Србима. Што се тиче Српске листе, влада у Приштини пала је пре годину дана, када је почела серија потеза чији је циљ био застрашивање Срба.

ОСТАЈЕ ДОК НЕ ДОЂЕ НОВА ВЛАДА

ХАРАДИНАЈ је у понедељак званично поднео оставку, која је прослеђена председнику парламента и шефовима посланичких група. Он им је поручио да ће до избора нове владе наставити да обавља "уставне дужности премијера и да ће радити и влада која је у оставци". Тиме се отворила могућност да Скупштина саму себе распусти или да председник привремених институција предложи да се парламент распусти и да распише изборе.ПРАВЕ СПОМЕНИК И БОБУ ДОЛУ


НА рођендан америчког сенатора Боба Дола (96), у Приштини је у понедељак почела изградња споменика у улици која носи његово име.Одлазећи председник владе у Приштини, Рамуш Харадинај рекао је да је идеја о споменику "дошла од грађана". По његовим речима, посета Дола Косову деведесетих година била је прекретница за њих. Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет рекао је да се осећа почашћеним због ове иницијативе.