Српска листа поручила је да ће данашњи дан, када је пре девет година Међународни суд правде прогласио да Декларација о независности Косова није у супротности са међународним правом, остати упамћен као датум када је режим Вука Јеремића, Драгана Ђиласа и Бориса Тадића дао пуну подршку сепаратизму и цепању територијалне целовитости наше земље.

"Поводом данашњег обележавања девете годишњице од одлуке Међународног суда правде, а на основу глупог питања Вука Јеремића и режима Бориса Тадића и Драгана Ђиласа којом су дали најснажнији допринос легализацији тзв. независности Косова, данас у Приштини захваљују Јеремићу на овом, како они кажу, најзначајнијем датуму за Косово", наводе из Српске листе.

Оцењују да сви албански медији и званичници и данас Вука Јеремића "опевавају као националног хероја".

Додају да су му на "независном, целовитом, недељивом и јединственом Косову" и "највећој међународној победи Републике Косово" захвалили лично Рамуш Харадинај и Хашим Тачи.

Спрска наводи да ће сваки пут када Јеремић и Ђилас помену борбу за Србе на КиМ подсећати и њих али и јавност у Србији на "зло које је њихова политика створила Србима на Космету", од, како наводе, успостављања границе између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку, па до свих недела и лоших споразума.

Прочитајте још - Реаговања у Србији на одлуку Међународног суда правде

"Остало је још да сачекамо да ли ће се данас Јеремић и Ђилас придружити честиткама Албанцима поводом овог, за њих великог успеха, а за српски народ најгнуснијег, подлог ударца са леђа Србима и Србији", закључује Српска листа.

ТАЧИ: ОДЛУКА МСП ЗАПЕЧАТИРАЛА НАШЕ ПРАВО ЗА САМООПРЕДЕЉЕЊЕ


Председник самопрокламованог Косова Хашим Тачи рекао је данас да је одлука Међународног суда правде од пре девет година - највећа међународна победа Приштине, која је, према његовим речима, отворила пут Косова у чланство НАТО-а, ЕУ и УН-а.

Међународни суд правде је 22. јула 2010. године изнео мишљење да Декларација о независности Косова није у супротности са међународним правом.

"Прошло је девет година од одлуке Међународног суда правде, која је потврдила наше право да прогласимо независност Косова. То је била највећа међународна победа Републике Косово, која је отворила пут за јачање међународне субјективности и заувек означила наше право на самоопредељење. Ова одлука је отворила пут за чланство Косова у НАТО, ЕУ и УН", написао је Тачи, преноси РТК.

ХАРАДИНАЈ: ПРЕСУДА МСП ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ДАТУМА ЗА КОСОВО


Премијер тзв. Косова у оставци Рамуш Харадинај изјавио је да је 22. јул, дан када Међународни суд правде, 2010. године, прогласио да Декларација о независности Косова није у супротности са међународним правом - један од најважнијих датума за државност тзв. Косова.

Харадинај је у чланку објављеном на Фејсбуку оценио да је та одлука Међународног суда правде историјска и да је "потврдила темеље независности, државног суверенитета и територијалног интегритета", преноси Телеграфи.

Он је оценио да је случајност то што је пре девет година, дан пре пресуде МСП-а, позван у Хаг у другом судском процесу, а да је данас, на девету годишњицу, поново позван у Хаг.