Глас Америке ("VOA") прецизира, позивајући се на изворе у Врховном штабу савезничких снага у Европи (SACEUR), да је у разговору генерала Тода Волтерса, главнокомандујућег НАТО и снага САД у Европи са председником Србије Александром Вучићем, било речи о потребама очувања и поспешивања постојећих видова комуникација са Кфором.

За "VOA" су из Врховне команде дали ту изјаву поводом не сасвим прецизних навода појединих медија о садржају разговора Вучића и Волтерса.

"Актуелни командант Кфора (Лоренцо Дадарио) комуницира са Војском Србије и можда је то било погрешно преведено. Генерал Волтерс је захвалио свим лидерима за подршку коју дају том начину комуникације и истакао колико је важно то што командант Кфора има могућност директне комуникације са свима у региону како би се одржао мир. Да буде у могућности да брзо стиша напетости или насилне инциденте", речено је Гласу Америке.

Прочитајте још - Волтерс: Улазак у НАТО није предуслов за улазак у ЕУ


У неколико медијских интерпретација саопштења након сусрета генерала Волтерса и председника Србије Вучића у Београду наведено је да је "генерал Волтерс прихватио да у сваком тренутку, без одлагања, постоји могућност медусобне комуникације са командантом КФОР-а на Косову", наводи "VOA".

Гласу Америке је у SACEUR указано и да је сврха Волтерсовог боравка на подручју западног Балкана била промоција мира.

"У свакој од држава имао је састанке са лидерима да би се информисао о ситуацији на терену, истражио могућности за побољшање сарадње са војним снагама НАТО у региону и да би промовисао мир и стабилност на том подручју", кажу у Врховном штабу савезничких снага у Европи.