НИЈЕ на Француској да намеће било какво решење, већ оно треба да се пронађе између две стране. Евидентно је да решење мора бити компромисно и за то постоји вероватно више начина, наравно уз посредовање Европске уније, јер је то европско питање. При томе, достизање компромиса не иде ни преко провокација ни преко претњи.

Овако је француски амбасадор у Београду Фредерик Мондолoни одговорио у четвртак на питање "Новости" да прокоментарише поруке из Приштине да их међународна заједница "саветује" да и они купују ракетне системе "мистрал", уколико се не залаже за то да Косово, кроз споразум са Србијом, не буде признато у постојећим границама.

Мондолoни је додао да не може да коментарише изјаве политичара са којима није у контакту, али је поновио да мисли да се компромис постиже путем дијалога.

- Немамо магично решење и знамо да је то питање осетљиво за Србију и желимо да помогнемо. Сматрамо да статус кво није добро решење, јер тензије у региону могу да се појачавају сваким даном. Ово је као вожња бициклом, ако се не окрећу педале, може да се падне - сликовит је био француски дипломата.

Прочитајте још - ПРИШТИНА ОПЕТ ПРОВОЦИРА: Харадинај ракетама поткопава Макрона

Сумирајући ефекте посете председника Емануела Макрона Београду, Мондолoни је рекао да је Србија први партнер Француске на Западном Балкану - политички, економски и стратешки и да у прилог томе довољно говори чињеница што је председник Макрон посетио само Србију и што се из Београда вратио право у Париз. Француски амбасадор је захвалио српском народу због изузетно срдачног дочека председника Макрона, који је, како је рекао, из Србије отишао са снажном жељом да Француска буде више ангажована и присутна у Србији и на Балкану.


ОПОЗИЦИЈА СА САРАДНИЦИМА

ПОВОДОМ захтева дела опозиције да се састане са председником Макроном приликом његове посете Београду, Мондолoни је рекао да сматра да та прича треба да "спласне":

- Писмо је написано 9. јула, а председник је долазио 15. јула. За овакву посету све се договара недељама унапред. Када је председник видео писмо, организован је састанак са његовим најближим сарадницима и он је прошао добро. А, моја улога као амабасдора је да разговарам са свима у Србији, са члановима Владе и редовано разговарам и са члановима опозиције.