ЗАХТЕВ Савеза за Србију за састанак, који је француски председник Емануел Макрон одбио, наишао је на осуде и у опозиционом делу политичког спектра, а представници власти тврде да је молба срочена на непримерен начин и уз кршење протокола.

Председница Скупштине Маја Гојковић каже да је СзС направио грешку јер је захтев послао на енглеском "и са доста правописних грешака":

- Амбасадору Француске се обраћа на француском језику, али ко сам ја да учим Ђиласа и Јеремића дипломатији. Они су водили државу 12 година и за то време је требало да науче некакав протокол.

Гојковићева је рекла да је прилику да о ставовима опозиције говори пред француском делегацијом имала Наташа Вучковић из ДС, председница Посланичке групе пријатељства са том земљом, али да се она извинила и није дошла на састанак:

- Гости су предложили да се позове и Вучковићева, али је она објаснила да има обавезе и да мора да путује.

Вучковићева је, иначе, донедавно учествовала у раду одбора и посланичких група пријатељства, али је ДС донео одлуку да се бојкот парламента односи на сва скупштинска тела, а не само на заседања у пленуму.

Прочитајте још - У СзС тврде да су молбу доставили на време

Да је захтев Савеза био непримерен сматра и лидер ЛДП Чедомир Јовановић, који је на друштвеним мрежама написао да се због њиховог писма "сви пристојни грађани Србије осећају понижено":

- Ми нисмо ни помислили да у својој земљи тражимо од нашег госта, председника Макрона, да нас прими на разговор. Уобичајено је да, када за тим постоји потреба, сусрет затраже амбасаде земаља чији представници долазе у Србију.

Питање састанка са опозицијом покренуто је на конференцији за медије приликом гостовања Макрона, када је он рекао да није прихватио састанак јер је захтев добио прекасно, на дан када је кренуо у Београд. Један од лидера СзС, Драган Ђилас, касније је објавио копију писма на којем стоји да је послато 9. јула. СзС је саопштио да се надају да је то што Макрон "није добио молбу за састанак резултат ненамерног дипломатског неспоразума".


СТЕФАНОВИЋ: АДРЕСА ЈЕ ТУЖИЛАШТВО

МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у среду да полицијски службеници ПУ за град Београд немају овлашћење да дају информације Драгану Ђиласу о истрагама, већ да то ради тужилаштво, и додао да Ђилас још није објаснио како је стекао богатство.

Лидер ССП је у понедељак дошао у Управу полиције за град Београд, где је тражио да полиција од њега узме изјаву, јер га, како је рекао, највиши државни функционери оптужују за наводну пљачку РТС.