ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ИАКО Франузи у принципу нису у току државничких посета, нарочито када се оне одвијају у Европи, овога пута знају да је председник Макрон отишао у Србију. Да се спрема на пут у Београд саопштили су и у преносу током Четрнаестојулске параде на Дан Француске Републике на Јелисејским пољима.

Медији између осталог истичу да је Макронов долазак у Београд добра прилика да се ставе у страну немили догађаји поводом церемоније обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, у новембру прошле године, на овом истом месту.

"Журнал ди диманш" тако пише да је кључ ове посете - отопљавање односа. Уз подсећање да је реч о првом доласку једног француског председника у Србију после осамнаест година, овај лист истиче да је циљ поновно успостављање присних контаката, подсећајући баш на епизоду од 11. новембра.

Да председник Макрон долази у Србију да обнови везе у сличном тону наглашава и "Ла Кроа". Уз истицање да Париз до сада није чинио довољно напора у том правцу и да није био довољно присутан на овом простору, овај лист наводи и да је питање Косова једна од главних тема на стастанку с председником Србије Александром Вучићем.

Француски медији наглашавају три главне теме, које се односе на ојачање билатералних односа и економску сарадњу, затим покушај да се нађе решење за косовску кризу, као и на давање уверења да је Србија и даље на европском путу, без обзира на потребну предстојећу унутрашњу реформу ЕУ.

"Франс енфо" наглашава да се посета одиграва у деликатном контексту дипломатских односа у вези са пет кључних тема као што су укочен дијалог између Београда и Косова због увођења стопроцентних такса, суздржаност Париза према даљем проширењу, протоколарни гаф током новембарске церемоније код Тријумфалне капије, али и одбијање француских власти пре две године да изруче Харадинаја Србији која га сумњичи за ратне злочине. Ту је и оцена да би после ове посете економска размена са француском требало да добије замајац.

"Хафингтон пост" доноси причу о Споменику захвалности Француској, док "Европа 1" пише да је Макронов циљ ојачавање односа и покушај да се покрене дијалог између Београда и Приштине. "Фигаро" налашава да је намера Макроновог доласка да се поново утврде односи са земљом која је историјски везана за Француску, "Обсерватер" да Макрон намерава да оснажи француски утицај у Србији, док "Франс 24" поручује да је најважнија тема наставак дијалога с Косовом. Национална агенција АФП истиче да је Београд ових дана поводом посете Емануела Макрона сав у француским бојама.

РОЈТЕРС О ПОСЕТИ МАКРОНА БЕОГРАДУ

Британска агенција Ројтерс издвојила је изјаву француског председника Емануела Макрона да ће он помоћи да се понову покрену преговори о нормализацији односа између Београда и Приштине у наредних неколико недеља, као и да ће позвати две делегације у Париз заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Агенција подсећа да је дијалог Београда и Приштине, под окриљем ЕУ у застоју због такси које је Приштина увела на робу из централне Србије.

Како се наводи, Вучић је рекао да је тражио од Макрона помоћ на путу Србије ка ЕУ, али, истиче Ројтерс, Макрон ништа није обећао, већ само поновио ранији став да ЕУ прво мора да спроведе реформе пре него што јој се Србија и друге земље придруже.

Ројтерс подсећа и да је Макрон први француски председник који је од 2001. посетио Србију, као и да је посета коју је Макрон планирао у децембру отказана због протеста "жутих прслука".

Како знак повећане сарадње, Србија је пристала, како наводи британска агенција, на куповину француског ракетног система "земља-ваздух" Мистрал, а током посете две стране су потписале писмо намере за изградњу метроа у Београду.