Министар одбране Александар Вулин каже да је посета француског председника Емануела Макрона веома важна за Србију, да је Француска моћна европска земља и да је важно да Србија има што боље односе са њом.


Вулин је за Тв Пинк рекао да у посету долази један од најмоћнијих људи у Европи који жели да разговара са Србијом, док су за време претходне власти долазили да "диктирају услове" и да није случајно што је посета заказана дан после Националног дана Француске - 14. јула.


"Макрон је један од најмоћнијих људи у Европи. Утицај Француске, нарочито после Брегзита, јача", рекао је Вулин и додао да је пре 18 година у Србији био Жак Ширак, али да је он долазио да диктира услове, а да је Александар Вучић председник са којим се разговара.


Подсећа да је Француска део НАТО-а, али да има самосталну нуклерану команду и да је у интересу Србије да има што боље односе са њима.


Истиче да није случајно што Макрон долази на два дана, да су пажљиво одабрани догађаји током посете, од војних споразума до обиласка обновљеног Споменика захвалности на Калемегдану, који говоре о будућим односима.


"Вучић брани позиције Сербије, принципијелно и успешно. Цео свет му то признаје". нагласио је Вулин.


Подсећа да ће Макрон чим слети у Београд на Аеродрому "Никола Тесла" свечано означити почетак радова на модернизицаји Аеродрома чији је концесионар француска команија "Ванси".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин забринут за ситуацију на КиМ


Како каже, 2012. године нико није желео ни да погледа Аеродром "Никола Тесла", да би са формирањем Ер Србије, за концесију у Аеродрому бориле су највеће светске компаније.


Са Макроном биће потписано и неколико споразума који се тичу набавке хеликоптера и наоружања за Војску Србије, а Вулин наглашава да се у војску, ма како се она звала, није улагало последњих тридесетак година.


У међувреме, каже, свет није чекао, војске су се наоружавале новим системима и са променом власти у Србији и након фискалне консолидације кренула су прва велика улагања у војску.


То што је њему и лекарима са ВМА недавно забрањен улазак на КиМ, Вулин каже да Приштина насиљем покушава да покаже да је држава.


"Када некоме забраните лекара, ви сте им забранили живот. Лекари са ВМА већ шест година иду у Косовску Митровицу и Грачаницу да лече људе и не питају како се зову и презивају", закључио је министар.ВЕСИЋ: ВУЧИЋ ОБНАВАЉА СТАРА ПРИЈАТЕЉСТВА


Председник Александар Вучић обнавља стара политичка пријатељства, пре свега са Француском, али и са другим земљама у свету из којих онда долазе инвестиције у Србију, указао је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.


Поводом посете француског председника Еманула Макрона, Весић је на ТВ Пинк указао на то да Макрон долази у посету Србији, а не региону.


"То је наменска посета савезника свом савезнику. Наш стари савезник Француска, захваљујући Вучићу који је обновио то пријатељство, долази у посету свом савезнику, Србији, и то је велика ствар", поручио је Весић и нагласио да политика коју води Вучић ствара пријатеље и у региону и у свету.


Горан Весић; Фото: Танјуг


Весић каже да ће једна од тема током посете делегације Француске Србији коју Макроном свакако бити пројекат Београдског метроа.


"Сигуран сам да ће Французи наћи свој део у изградњи Београдског метроа. За нас је то велики пројекат, најважнији национални пројекат. Зато ће иза тог пројекта стати Влада, он треба да запосли целу грађевинску индусттију Србије и помогне да се подигне ниво БДП-а", рекао је Весић.


Навео је да је Вучић ангажован да Влада помогне Београду да тај пројекта изнесе.


"У наредних десет година морамо да решимо тај проблем како би град могао собраћајно да функционише", каже Весић.


Навео је да ће данас бити потписано више од 25 споразума између Србије и Француске, те да се неки од њих односе на Београд.


"Поред изјаве о намерама за зиградњу метро, ми ћемо потписати споразум о сарадњи између француске компаније Веолија и Београдског водовода", рекао је Весић и додао да је Град Београд у процесу изградње канализионе мреже и треба изградити пет фабрика за прераду отпадних вода.


"Нама су потребне тако велике компаније које би помогле даљем развоју Водовода", каже Весић.


Подсетио је да су две велике француске инвестиције у Београду - Ванси, као концесионар аеродрома "Никола Тесла" и депонија у Винчи, за коју ће каже Весић, до краја септембра бити издата грађевинска дозвола.


Вредност само та два пројекта је, наводи Весић, 1,8 милијарди евра, а Француска је, додаје, убедљиво најзаступљенија у последњих неколико година када су у питању велики пројекти у Боеграду.


"У Србији послује 392 компаније са већинским француским капиталом, а од почетка године основано је 33 нове компаније, што је велики скок. Француска је једна од водећих земаља кад су у питања улагања у Србији", рекао је Весић.