Министар спољних послова Ивица Дачић вечерас је прокоментарисао изјаву премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинај о улози Француске у постизању споразума између Београда и Приштине, иронично приметивши: Видим колико Харадинај поштује улогу Француске.

Појаснио је да се то видело и приликом недавног састанка у Берлину, те поручио да је посета француског председника Емануела Макрона Србији у сваком случају добра порука и за Приштину, с обзиром да он не иде тамо већ долази у Београд.

"Видим колико Харадинај поштује улогу Француске. Они више не знају где ударају", рекао је Дачић гостујући на Првој ТВ и испричао како се Харадинај понео на састанку у Берлину, омаловажавајући, како је навео, и Меркелову и Макрона.

"Они су му у једном моменту рекли: ''Укините таксе, а ми ћемо да обезбедимо да се укину визе'' нашта је Харадинај рекао ''А ко ће то нама да гарантује?''", рекао је Дачић и додао да је Харадинај тиме показао да Макрон и Меркелова за Приштину нису никаква гаранција.

Дачић је оценио да се Харадинај не би тако понашао да "нема неку залеђину иза себе" и додао да је питање ко уствари жели да стварно дође до напретка у дијалогу између Београда и Приштине.

"Дајте да прво почнемо да се поново воде преговори, а не да се овако Приштина охрабрује да стално врши неке једностране акте", рекао је Дачић.

На пријему у француској амбасади у Приштини, поводом Дана пада Бастиље, Харадинај је рекао да је улога Француске у постизању споразума између Београда и Приштине све већа и позвао Макрона да се још више ангажује на решавању тог питања.

"Користим ову прилику да захвалим на томе и позовем француског председника да се још висе ангажује на решавању овог питања. Оно што је сада потребно јесте проналажење оквира за узајамно признање постојећих граница између Косова и Србије, које је кључно за даљи дијалог", рекао је Харадинај.