Француском председнику Емануелу Макрону, који сутра долази у дводневну посету Србији, председник Александар Вучић припремио је неколико поклона међу којима су коњичка сабља М1895, као и два тома извештаја посланика Краљевине Србије из Париза, сазнаје Танјуг.

Макрон ће добити српску сабљу за подофицире и војнике која је уведена у наоружање подофицира, значара и редова коњице 1895. године, а на чијем балчаку је угравиран српски грб.

Преко Албаније је пренето само 707 домацих сабљи М1895, које су упућене на репарацију и трансформацију у француски завод Шателроа.

Исти тип сабље, само са грбом Краљевине СХС/Југославије, уведен је у наоружање војске 1920. године, а тај тип сабље са грбом Републике Србије, председник данас додељује најбољим свршеним питомцима Војне академије.

Међу поклонима за Емануела Макрона наћи ће се и два тома извештаја посланика Краљевине Србије из Париза "Посланство Краљевине Србије у Паризу том 1, 1879-1885" и "Посланство Краљевине Србије у Паризу том 2, 1885-1893".

Оба тома имају више од 1000 страница и објављене су у серији Архива Србије "Историја српске дипломатије - документа", и садрже двојезицке наслове, описе садржаја докумената и именске регистре.

Још један поклон који це бити уруцен француском председнику је каталог о Севр порцелану из Белог двора, а публикација је у форми каталога.

Реч је о ремек-делу примењене уметности - Шпанском поклон сервису грофа од Артоа из 1782, познатом и као Бифон сервис који је настао у цувеној Краљевској мануфактури порцелана у Севру.

За уметницку колекцију Дворског комплекса Бифон сервис је откупљен 1935. године. Ово је и монографија која сведоци томе да је Србија једна од ретких земаља која поседује цитаву колекцију.

Један од предмета који ће Макрон понети из Србије бице и аутентицни пиротски ћилим.

Неки од састанака Вучића и Макрона одржаће се у Палати Србија и том приликом Вучић ће Макрону показати глобус који се ту налази, а који је стигао из Француске као дипломатски поклон Председника Франсоа Митерана Председнику председништва СФРЈ Лазару Мојсову 1987. године.

Израђен је 1985. године по директној поруџбини и замисли председника Митерана. Главни конструктор овог глобуса био је архитекта, писац, гравер и картограф Фернанд Пујон, блиски сарадник председника, а као инспирација овој врсти предмета били су му Коронелијеви глобуси из касног 17. века.

Велики број тих необицних предмета имају карактеристике које их доводе у директну везу са председником Франсоа Митераном.

Глобусе је постављао на постоље,а сваки глобус је са једне стране имао велики месингани прстен који је обухвато целу куглу, окретао се помоцу шипке која се пружала од северног до јужног пола.

Висина глобуса са конструкцијом износи 130 цм, а прецник саме лопте 110 цм.

Модел глобуса из 1985. године председник Митеран даровао је шефовима држава са којима је Француска неговала добре дипломатске односе, а СФР Југославија је била једна од њих.

Овај предмет се и сада чува у Палати Савезног извршног већа, данас Палати Србија, а исти овакав глобус се налази и у резиденцији британског премијера у Даунинг стриту 10.