Приштинска телевизија „РТК“ објавила је да је шеф делегације Србије, генерал Предраг Бандић, на састанку о нормализацији ваздушног саобраћаја на Балкану, који је одржан у Бриселу — напустио скуп због присуства представника привремених приштинских институција.

Танјуг није могао да провери ову информацију са неким другим релевантним извором.

„РТК“ наводи и да је Бандић отишао са састанка када су заменик такозваног „косовског министра одбране“ Бурим Рамадани и директор такозваног „косовског цивилног ваздухопловства“ Есат Баша започели обраћање.


БАНДИЋ: НАША РЕАКЦИЈА У СКЛАДУ СА ПОЛИТИКОМ ПРЕДСЕДНИКА

Реакција наше делегације је била јасно исказана, одлучна и у складу са политиком председника и врховног команданта и инструкцијама министра одбране, рекао је генерал Предраг Бандић, шеф делегације Србије на састанку о нормализацији ваздушног саобраћаја на Балкану који је напустио овај састанак у Бриселу због покушаја представника Приштине да злоупотреби учешће на скупу.

"Представници тзв. 'Косовског министарства одбране' и 'Косовских ваздухопловних власти' покушали су да злоупотребе састанак ради промоције сопствене једнострано проглашене независности и безбедносне структуре коју чак ни НАТО формално не признаје, како би скренули пажњу са нове иницијативе која штети њиховој перцепцији остварене 'државности' и евентуално изазвали неуспех разговора који им не иде у прилог", рекао је Бандић за Курир.

Он је рекао да је подршка Албаније наступу Приштине у Бриселу неспојива чак и са постојећом политиком НАТО и "потврда политике стварања велике Албаније".

"Пре напуштања наша делегација је два пута упозорила на злоупотребу састанка и захтевала адекватно представљање указујући на одредбе Резолуције СБ УН 1244 која је обавезујућа за све учеснике разговора", рекао је Бандић.

Министарство одбране саопштило је данас да је шеф делегације Србије генерал Предраг Бандић изразио оштар протест, а затим и напустио састанак, јер су представници привремених институција у Приштини злоупотребили учешће на скупу и искористили га за покушај промовисања независности тзв „Косова" и његових непостојећих институција".