Председник Србије Александар Вучић честитао је америчком председнику Доналду Трампу Дан независности Сједињених Америчких Држава у којој је поручио како је уверен да имају прилику да односе две земље врате на ниво истинског партнерства какво су били и треба да буду.

"Сваког 4. јула грађани САД славе универзалне вредности, исписане у Декларацији о независности, усвојеној пре 243 године. Оне су, како сте Ви рекли, кључне вредности које чине америчку нацију и чија снага инспирише и даје наду, али исто тако су важне и за све оне који теже слободи, једнакости и просперитету", навео је Вучић у честитки, саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Вучић је навео да су две земље у претходном периоду обележили важне јубилеје из заједничке историје и том се приликом подсетиле светле примере њиховог савезништва у великим историјским тренуцима.

У смирај Првог светског рата, подсетио је Вучић, амерички председник Вудро Вилсон је рекао да су "начела за која се Србија витешки борила и због којих је пропатила у том рату, идентична онима за која се залажу САД".

Прочитајте још - САД српски пријатељ на путу ка ЕУ (Фото)


"Уверен сам да и сада имамо прилику да односе наших двеју земаља, кроз развој политичког дијалога и јачање економске и сваке друге сарадње, вратимо на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду. Надам се да је жеља за јачим и богатијим српско-америчким везама обострана и да ћемо се у будућности више подсећати на оно што нас повезује", навео је Вучић.

Он је захвалио на подршци коју Америка пружа Србији на европском путу, а посебно на подршци напорима које "Србија чини да промовише политику мира и сарадње на Западном Балкану, као и налажењу компромисног решења у оквиру дијалога са Приштином".

"Уз наду да ћете нас ускоро посетити, као и срдачне поздраве, примите, екселенцијо, изразе мог дубоког уважавања", наведено је у честитки Вучића упућеној Трампу.