БРИСЕЛ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

СРБИЈА је у четвртак отворила још једно поглавље на европском путу. Реч је о области број 9, чији су домен финансијске услуге. Отварањем овог поглавља одржан је континуитет, иако је Београд током румунског шестомесечног председавања очекивао више.

Технички смо били спремни за чак пет области, а за бар још једну, број 4, у вези са слободним кретањем капитала, тињала је слабашна шанса претходних дана. И званични Букурешт је, из пријатељских побуда, до последњег тренутка настојао да на Међувладину конференцију између ЕУ и Србије уврсти још једно поглавље. Преговори су трајали до почетка ове недеље, када је Радна група за проширење закључила да ипак нема основа за отварање више од једног.

Ситуација је специфична и из тог угла што је ЕУ тренутно у процесу формирања новог састава својих институција, као што су Европска комисија и Европски парламент. Србија од сада има отворено 17 од укупно 35 поглавља, док су два, око којих нема усаглашавања са правним тековинама, привремено затворена.

Прочитајте још - ПРИСТУПАЊЕ ЕУ: Србија у Бриселу отворила поглавље 9 о финансијским услуга; Потписан ИПА 2018. у износу од 179,1 милион евра (ВИДЕО)

Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, која је у Бриселу предводила делегацију наше земље, указала је да отварањем поглавања 9 и пакетом од скоро 180 милиона евра бесповратне помоћи Брисел, ипак, даје позитиван сигнал Србији:

- Очекивали смо отварање можда и два поглавља, мислим да смо и заслужили, али и ово је корак напред. Битно је да Србија не губи корак и дах у ходу ка чланству у ЕУ, али на првом месту ка реформама у нашој земи у свим областима.

ЈЕДИНСТВЕНИ ЕВРОПСКИ ПАСОШ

ОДЛУКА о отварању поглавља 9, на коју је утицало и то што је Србија скинута са "сиве листе" ФАТФ, која се односи на прање новца и финансирање тероризма, практично значи да ће наша домаћа регулатива и сви учесници на финансијском тржишту имати тзв. "јединствени европски пасош". Како наводе у НБС, то ће им омогућити приступ тржишту ЕУ.