БЕОГРАД - Србима на КиМ помоћи ће држава, а од међународне заједнице не очекујемо ништа поводом отежаног снабдевања нашег народа у покрајини, јер смо њима увек и у свакој ситуцији ми мало више криви, само зато што нећемо да признамо незавиност Косова, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да зато морамо да се уздамо "у се и у своје кљусе" и да ће држава видети како све може да помогне свом народу на КиМ у тој тешкој и сложеној ситуацији.

Председник је тако договорио на питања новинара како је могуће да у 21. веку неко онемогућава снабдевање намирницама и да ли је то вид асимилације Срба на КиМ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђурић: Приштина тихом, али агресивном методом протерује Србе

Он је указао да је Приштина сада смислила нови изговор за то што је увела таксе на робу из централне Србије и тако отежава снабдевање Срба на северу покрајине:

"Харадинај је изјавио - ''они хоће уз храну да убаце и оружје и дрогу''. Шта ти је подсвест! Па, мени ни за 100 година не би пало на памет тако несто... Оружје и дрога...Ваљда због тога што су то измислили, људи сад не могу да добију храну", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је то озбиљан проблем и да ће се њиме држава бавити и гледати како да помогне свом народу у изузетно тешкој и сложеној ситуацији.

Видећемо колико и на који нацин Србима можемо да помогнемо и на томе ћемо радити и даље, додао је Вучић.ТРАЖИМ ИСТЕ АРШИНЕ, НЕ ОДСТУПАМ НИ ЗА ЈОТУ ПРЕД ЛАЖИМА


Председник Србије Александар Вучић поручио је да су му правда, истина, понос и достојанство државе коју представља важнији од фотеља оних који га стално оптужују за насиље када им одговори на њихове претње, те затражио да применују исте аршине.

Вучић је, упитан да прокоментарише оптужбе за наводно насиље власти, у шта његови политички противници убрајају и његов коментар на изјаву професора Огњена Радоњића, рекао да они који га оптужују "ништа друго не умеју да раде осим да лажу и краду":

„Неки људи су јуче говорили како ће бомбом да ме разнесу, а о томе није била ниједна вест. Рекли су ''пусти будале, шта причају''. Замислите да је неко њима рекао да ће их бомбом разнети, а верујем и надам се да никада нико неће. Биле би то главне вести у свим светским и европским медијима“, констатовао је он.

Каже да га оптужују за насиље зато што је одговорио на најбруталније неистине. „Та особа је говорила како владамо захваљујући ријалитијима, а ријалити је у Србију увео онај ко га је довео на ту телевизију да говори. Ђилас и његова фирма зарађивали су милионе евра на ријалитије. Ја их ни не гледам, нити зарађујем било шта на њима, а крив сам им, а не оња који их је довео у Сбрију. Када одговорим онда је то насиље, а то што неко лаже није насиље“, указао је Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РАЗГОВОР ВУЧИЋА И МЕРКЕЛОВЕ: Укидање такса услов за дијалог

Рекао је да опозиција демократију схвата тако да они могу да говоре да ће да га вешају, да секу главе, а да власт не сме ништа да им каже, па ни да им поручи „хајде урадите то“.

Упитао је ко је стао испред градске скупштине и није пуштао одборнике да изађу, додајући да је то учинио Бошко Обрадовић, те указао и да су стајали испред Председништва и рекли да не сме да уђе и изађе. „Насиље је када неко каже „Ђиласе лопове“, а дивна је вест када неко каже Вучићу издајниче“, додао је он указујући да је око Ђиласа банда криминалаца која прети људима, за које не може ни да говори какве све досијее имају.

„Имајте исте аршине и немојте да о насиљу прича Ханибал Лектор. Све време нешто кукате И жалите се. Вама је демократија да можете све да говорите, а да вама не може нико да договори. Никада на то нећу пристати и не плашим се ваших хајки и баш ме брига шта ћете да објавите у вашим медијима. Ја због народа говорим шта је истина“, казао је он.

Осврнуо се и на нападе на његову породицу, рекавши да треба само послушати шта је пре пар дана рекао Велимир Илић о његовом сину. „Нисам ли и ја, можда, родитељ. Све су то лажи које износе. Моја деца нису на купусу расла да су ничија. Сви други имају оца и мајку, само моја немају па може све по њима. То су вам принципи у Србији. И наставићу да се борим на сваком месту, нећу да устукнем пред лоповима и пљачкашима ни за јоту'', поручио је Вучић.

Поновио је да се неће позивати на имунитет и да ће одговарати пред судовима у којима су судије које су раније власти постављале.

"Нећу сигурно вама лоповима да признам да сте добри и бахати само зато што некога застрашујете'', наглaсио је он. Вучић је казао да је добио писмо од „лопуже из Шапца'', који има вше кривичних пријава него што је он појео супа. Рекао је да то писмо није ни прочитао, нити има намеру да му одговори.

Указао је да СНС, за разлику од других, своје људе, који прекрше закон, притвара, излаже редовном поступку, и надлежни судски органи, који су постављани 2009. од стране ранијих власти, пушта да им суде.

У ПЕТАК О СТАВУ ВЕНЕЦИЈАНСКЕ КОМИСИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће став Венецијанске комисије о црногорском Нацрту закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница коментарисати када добије пуну правну анализу мишљења тог тела Савета Европе, највероватније - у петак.

''Имам више информација о ставу Венецијанске Комисије, али ћу сачекати да добијем пуну правну анализу. Добио сам у уторак прву, а дао сам налог да ми ураде пуну правну анализу и тек када је будем добио онда ћу моћи о томе да говорим'', рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање.

Додао је да верује да ће то бити у петак после састанка са Србима у региону.