БЕОГРАД - Премијерка Ана Брнабић изјавила је да у четвртак очекује отварање поглавља 9, о финансијским услугама, а да смо близу затварања најмање три поглавља у преговорима са ЕУ.

На питање новинара да ли ће бити отворена још нека поглавља, Брнабићева је рекла да још нема званичног обавештења о томе или неке одлуке.

"Очекујем да се отвори поглавље 9, тако да настављамо даље. Видећу с министарком (Јадранком) Јоксимовић да ставимо у наредном периоду много већи фокус на затварање поглавља", рекла је Брнабић.

Како је рекла, то је добар резултат ако се има у виду да је Србија близу затварања најмање три поглавља, да има17 отворених поглавља и више од два привремено затворена. "То је доста добар успех тренутно када се Европа суочава са својим интернима проблемима", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је прилично извесно да ће сутра бити отворено једно поглавље, 9, и да треба имати у виду да је ЕУ у специфичној ситуацији и зато што нису формирани ни Европска комисија, ни Европски парламент.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ВУЧИЋ ПОРУЧУЈЕ: Ана одлучује о учлањењу у СНС

Бранабић каже да је свакако добра вест за Србију отварање тог поглавља и то што наставља да ради даље на реформама. Подсетила је да је Србију скинута са листе ФАТФ-а. На Међувладиној конференцији заказаној за четвртак, 27. јун, у Бриселу, Србија ће отворити поглавље 9 у приступним преговорима са ЕУ и потписати Инструмент претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину у износу од 179,1 милион евра, сазнаје Тањуг у Бриселу.

Делегацију Србије предводиће министарка за евроинтеграције Јандранка Јоксимовић. Међувладина конференција заказана је за 17 часова у згради Савета у Бриселу, после чега се очекује и конференција за новинаре на којој ће учествовати министарка Јадранка Јоксимовић, европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан и румунски министар за европске послове Георг Ћамба.

Током боравка у Бриселу, министарка Јоксимовић ће с комесаром Ханом потписати и споразум претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину, који износи 179,1 милион евра.

Преко ИПА фондова, ЕУ помаже и подржава земље које су кандидати или су на путу да постану кандидати за чланство у Унији. ЕУ је у ту сврху за Србију, за период од 2014. до 2020. године, издвојила 1,5 милијарди евра.