ПРЕДСЕДНИШТВО демократа донело је за викенд одлуку да бојкот парламента убудуће обухвата и забрану учешћа посланика у раду скупштинских одбора - сазнају "Новости".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БУРА У ДС: Петровић "пакује" смену Лутовца

Према нашим информацијама, овај предлог је прошао после жустре расправе на седници, и то тесном већином чланова Председништва - тачније превагнуо је само један глас.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОМЕНА ПЛАНОВА ОКО УЈЕДИЊЕЊА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ: Сукоби одлажу избор руководства

Овакво "појашњење" Споразума са народом, који је потписала и ДС као чланица Савеза за Србију, донето је након што су посланице Гордана Чомић и Наташа Вучковић учествовале на седници скупштинског Одбора за уставна питања, због чега је Етички одбор захтевао да се против њих покрене дисциплински поступак и да буду кажњене.

Пре тога се огласио и лидер Двери Бошко Обрадовић, са захтевом да они посланици који крше Споразум са народом више не треба да припадају странкама које су тај споразум потписале. То је изазвало бурне реакције и незадовољство међу демократама, јер страначки врх дозвољава да се са стране кадрира у ДС.

На седници Председништва на крају није покренуто питање одговорности Чомићеве и Вучковићеве, јер у тренутку њиховог присуства на седници Одбора није постојало прецизно тумачење шта све бојкот парламента обухвата.

Наташа Вучковић

Шеф посланичког клуба ДС у Скупштини Србије Горан Ћирић потврђује, за "Новости", да пре спорне ситуације у којој су се нашле Гордана Чомић и Наташа Вучковић није постојала конкретна одлука ни странке, ни посланичког клуба да се не иде на седнице одбора:

- Лично подржавам све посланике да се понашају у складу са својим ставовима.

Посланик Балша Божовић, који је одмах оштро критиковао уплитање Обрадовића у унутарстраначке ствари демократа, каже, за "Новости", да је шеф Двери тиме дубоко понизио ДС:

- Ни он, ни било ко други са стране неће бити у прилици да дисциплинује и избацује било кога из ДС.

Гордана Чомић

ЗБОГ БОШКА НА УДАРУ И ШУТАНОВАЦ

НАШИ извори из ДС кажу нам да се "на тапету", и то управо због лидера Двери Бошка Обрадовић, нашао и Драган Шутановац. Наиме, он је недавно у два интервјуа отворено критиковао Обрадовића и политику коју води, због чега су поједини у ДС тражили и да се против бившег лидера демократа покрене дисциплински поступак, али се од тога одустало.