ПРЕСПАНСКИМ споразумом, склопљеним између Атине и Скопља, машу у Бриселу као примером успешне регионалне сарадње. Истичу да награђивање те врсте инвестиција у проналажењу политичког компромиса треба да буде јасан знак и за дијалог између Београда и Приштине.

Судећи по последњим закључцима са Савета министара ЕУ у Луксембургу, када се очекивало да коначно буде саопштен датум за почетак приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, то и јесте био пример, али узалудности компромиса на европском путу.

Комесар за проширење Јоханес Хан је поручио да би отварање преговора био недвосмислен сигнал целом региону. Истина је, послали су нам прави сигнал. Сигнал да од тог посла неће бити ништа. И скочили сами себи у уста. Како су се понели према Скопљу, тако ће и према Београду.

Прочитајте још - САВЕТ МИНИСТАРА УНИЈЕ: Ево које закључке је донела ЕУ о Србији

И даље се, у својим крајњим дометима, као пијан плота, држе флоскуле да је проширење стратешка инвестиција у мир, демократију, просперитет и безбедност Европе. Не нуде ништа конкретно. Сам Хан је поштено признао да одлагање одлука о земљама које су испуниле све што је од њих тражено, доводи у питање кредибилитет ЕУ. Поруком коју шаљу, озбиљно угрожавају проевропске и реформске напоре влада у региону.

Звучи невероватно реченица из министарских закључака да одлука о датуму није донета имајући у виду ограничено време на располагању. А Преспански споразум је склопљен пре годину дана! Било је до сада времена да се одавно реше сва питања из процеса проширења који се за Западни Балкан отеже деценијама. Него нас неће.

Министри ће, веле, одлуку донети што је пре могуће, а најкасније до октобра. Каже народ, биће ручак за вечеру.