Председник Србије Александар Вучић је фактор мира и стабилности у нестабилном окружењу региона Западног Балкана, где је ситуација најнапетија од завршетка ратова на тим просторима, оцена је Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане.

У најновијој анализи о актуелним дешавањима у региону, објављеној под насловом "Ко жели да дестабилизује Србију?", аналитичари ИФИМЕС-а указују да је Вучић свестан чињенице да је грађанима Србије потребно обезбедити извесну будућност и да је потребно завршити дијалог Београда и Приштине како би, како наводе, Србија убрзано кренула напред, а да је при томе најважнији задатак економска обнова, развој државе и заустављање тренда исељавања из земље.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - BEZ KOMPROMISA OKO POTPISANOG: Beograd o mogućim smernicama Zapada za pronalaženje rešenja za KiM

Аналитичари истичу да председник Вучић има демократски легитимитет и политички потенцијал да реши најтежа државна питања као што је питање Косова. Позивајући се на, како кажу, релевантна истраживања у анализи се истиче да она показују да председник Србије и његова Српска напредна странка (СНС) уживају подршку међу бирачима, која је увек изнад 50 одсто подршке.

Иако је, истичу стручњаци, Србија забележила највећи раст страних директних инвестиција у региону и показала спремност да пред крај румунског председавања ЕУ отвори још пет преговарачких поглавља са ЕУ, још увек је на удару снага, које желе дестабилизовати ту земљу, која представља важан фактор стабилности на Балкану.

"Није никаква тајна, да су на просторима Балкана домаће политичке снаге често у функцији и/или инструментализоване за остварење страних интереса", стоји у анализи у којој се подсећа да дуже од пола године трају протести у Србији, који су у почетку били протести грађана, да би касније протесте злоупотребила односно „украла" опозиција и присвојила као своје.

Грађански бунт има дугу традицију у Србији, наводи се уз опаску да су у појединим сегментима грађански протести били оправдани, али да се у основи ради о протестима, који су дириговани од дела опозиције и појединих центара моћи из иностранства.

Указује се да опозиција нема јасан политички програм, те да је кључни захтев тих протеста одлазак председника Вучића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - VUČIĆ SA FRANCUSKIM PARLAMENTARCIMA: Hvala na podršci za nastavak dijaloga

"Аналитичари сматрају, да је опозиција у Србији недорасла актуелном политичком тренутку и грађани Србије морају потражити некомпромитоване опозиционе политичке лидере са јасним политичким програмом", указује се у анализи, а као занимљиво се истиче да Србија има највећи прилив страних директних инвестиција у региону у прошлој години када је забележила раст чак од 44 одсто односно на 4,1 милијарде долара.

Због тога је, сугеришу, важно одржати политичку и економску стабилност како се позитиван тренд не би зауставио.

Истиче се и да је важно обезбедити мир и стабилност у региону, јер свака дестабилзација Србије могла би угрозити цели регион и покренути спиралу насиља.

Стога је, оцењују, од међународног значаја да дође до финалног договора између Београда и Приштине, те да допринос релаксацији односа у региону може представљати укидање такси за увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

За предстојећи састанак у Паризу, у организацији немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, 1. јула, ИФИМЕС-ови стручњаци кажу да ће бити "илустративан и показаће у ком смеру ће ићи Западни Балкан и какав је фактички однос ЕУ према том региону".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - RAZGOVOR VUČIĆA I MERKELOVE: Ukidanje taksa uslov za dijalog

Истовремено се, међутим, указује да тај самит не треба да буде одржан уколико се, како кажу, оцени да нема промена на терену од последњег самита у Берлину. Аналитичари истичу да би почетак рада Специјалног суда на Косову решио многа питања и сасвим сигурно покренуо застали тзв. Бриселски дијалог Београда и Приштине.

Као чињеницу констатују да је ЕУ изгубила контролу над тим процесом, те истичу да је потребан нови приступ и нова идеја како водити дијалог до краја, јер садашњи приступ није успео.

Отвара се, кажу, питање, да ли су поједини међународни кругови толико корумпирани да блокирају почетак рада Специјалног суда, који би морао процесуирати челнике Косова, међу којима је сасвим сигурно, како наводе, "број 1 актуелни председник Косова Хашим Тачи".

Аналитичари сматрају, да је одлагање почетка рада Специјалног суда уствари одлагање будућности Косова и одлагање увођења безвизног режим са државама ЕУ. "Председник Косова Тачи уместо, да сам покрене своје процесуирање пред Специјалним судом и у транспарентном судског процесу докаже своју невиност или кривицу држи грађане Косова као своје таоце и тако криминализује цели један народ. Све то забрињава када се зна да су у те активности умешани и поједини међународни званичници и када се такво деловање повезује са криминалом и корупцијом", указује се у анализи.

У анализи ИФИМЕС-а се указује да је методолошки нетачно поређење председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбáна.

Познато је, наводе, да је темељ политике премијера Орбáна антимигрантска и антимуслиманска политика и жестоко супротстављање Георгу Соросу. Вучићева политика по тим аспектима је потпуно другачија.

"Србија, иако није богата земља, према мигрантима се понашала најхуманије сходно својим могућностима. Такође, Вучићева политика није антимуслиманска, јер је муслиманска заједница у Србији током његове владавине доживела афирмацију и развија одличне односе са исламским светом. А када је у питању Георге Сорос има редовну комуникацију и сарадњу са њим и његовим сином Алеxандром Соросем, који је потпредседник Фондације Отворено друштво", истиче се у анализи.

Оцена аналитичара ИФИМЕС-а је и да учешће Вучића на инаугурацији новог председника Републике Северне Македоније Стеве Пендаровског представља позитиван сигнал отопљавања односа између две државе и знак да може доћи до значајног унапређења тих односа.