Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи каже да предстојећи самит у Паризу почетком јула треба да отвори пут за постизање споразума између Београда и Приштине.

Напомиње да нико не може да замени Европу која посредује у разговорима Београда и Приштине, али додаје да су односи две стране толико крхки да се споразум не може постићи без снажне подршке Сједињених Америчких Држава.

"Самит о Балкану у Берлину крајем априла није донео ништа конкретно. Није било координације са САД. Надам се да ће на самиту у Паризу почетком јула ствари бити другачије и да ће постојати пуна координација између Париза и Вашингтона", рекао је Тачи за француски "Експрес" током викенда, преносе приштински медији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Tači: ''Maksimalna koordinacija'' SAD i EU može dovesti do sporazuma sa Srbijom

Он је додао да верује у прагматизам и визију француског председника Емануела Макрона који је, каже, свестан ситуације и зна да је то важно за Европу.

"Ако не можемо да створимо добре односе са Београдом, никад нећемо постати чланица ЕУ и НАТО. То је златна шанса. Ако пропустимо ту прилику, наша деца ће трпет последице. Наћи ће се у ситуацији ''замрзнутог конфликта'' кој би у сваком тренутку могао да ескалира", рекао је Тачи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Dačić: Ne verujemo u bajku da se Tramp, Merkel, Makron i Mogerini tresu zbog Haradinaja

Упитан на какав компромис са Београдом је спреман, он каже да је његов циљ постизање повољног споразума, али признаје да ће то бити тешко.

О размени територија, каже, никад није бло разговора.

"Али ако дође до свеобухватног споразума, сви знају да ће једна од главних тема разговора бити демаркација између Косова и Србије. Ово питање неће моћи лако да се реши јер је оно веома осетљиво питање на Балкану. Моја намера је да не мењам границе, већ да х отворим као што је свуда у Европи", рекао је Тачи.