Србија ће учествовати на састанку у Паризу ако Приштина укине таксе на српску робу, али је питање да ли француски председник Емануел Макрон поново може да дозволи да његова реч не значи ништа у односу на "величину једног Харадинаја", изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"Трамп, Меркел, Макрон, Могерини, сви се тресу и нико не може ништа једном Харадинају. и сви очекују да ми у ту бајку поверујемо", рекао је Дачић за РТС.

Прочитајте још: Нела Кубуровић: Да су хтели, судили би и Тачију и Харадинају


Он је подсетио да је председник Србије Александар Вучић више пута истицао да је Београд спреман да разговара ако се укину таксе.

Дачић је још рекао да се врше велики притисци око састанка, да Немци говоре да није истина да нису вршили притисак на премијера тзв. Косова Рамуша Харадинаја.

Према његовим речима, нису сви у свету одушевљени иницијативом Париза и Берлина, а да Вашингтон гледа са стране да се укључи, ако она не успе.

Такође, подсетио је, ЕУ чека новог високог представника за спољну политику и безбедност.

Прочитајте још: Дачић: Нисам од оних који ће да окрену други образ

"У овом тренутку је тешко рећи да ли ће бити састанка или не. Србија ће наравно у томе учествовати, ми смо учествовали свуда, али је питање да ли Макрон може поново да дозволи да његова реч не значи ништа у односу на величину једног Харадинаја", рекао је Дачић.

Говорећи о наступу на седници Савета безбедности УН и полемици с приштинском представницом Вљором Читаку, министар је истакао да он мора да се правда због нечега што је рекао Читаку, а да нико њу не критикује што је рекла да су Срби колонизатори.

"Знам да многи овде мисле да је то стварно тако и то подржавају, али код Албанаца нема тога, они имају национално јединство", рекао је Дачић.

Он је додао да се стално говори да Београд треба да престане са политиком повлачења признања независности Косова јер то нарушава дијалог.

С друге стране, указао је Дачић, отпоцетка бриселског дијалога 23 државе су признале Косово.

"Како се Србија није наљутила? ''Ајде, сад ми да тражимо да зауставите Косово да не лобира по разним земаљама", рекао је Дачић и додао да се Приштина поново пријавила за чланство у Интерполу.