ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - ПАРИЗ

ДВАДЕСЕТ година после рата на Косову, сто хиљада православних Срба живи и даље у бившој покрајини која је једнострано прогласила независност 2008. године, као угрожена мањина на територији настањеној са два милиона Албанаца муслимана и којом руководи влада која их третира као грађане другог реда. Ипак, они одолевају.

Тим речима, у тексту на 11 страна, уз двадесетак фотографија, под насловом "Срби пружају отпор", познати француски недељеник "Фигаро магазин" пише о тешком животу Срба на Косову и Метохији. У тексту се тако истиче да је после 78 дана бомбардовања пре две деценије од стране међународне коалиције, укључујући и Француску, без мандата УН 1999. године, Косово једнострано прогласило независност 2008.

- Болну годишњицу приштинске власти су обележиле на свој начин, у најмању руку бруталан и директан - пише лист, истичући полицијску операцију од 28. маја на северу већински настањеном Србима.

Наводи се да је било отпора, барикада, сукоба, пуцања.

- Званично, реч је о растурању мреже корупције и шверца. Овај мотив засмејава познаваоце прилика на Косову, центру све могуће и немогуће трговине и свих замисливих зала, од трговине женама, до украдених возила преко дроге и, чак, људским органима! - истиче аутор текста, наглашавајући да све, заправо, указује на провокацију.

Аутор објашњава постојање ових злочина у које су умешани највиши руководиоци с Косова чије су жртве били Срби и о чему је извештај написао Дик Марти у Савету Европе.

- За сто хиљада Срба који живе на Косову, хришћанску мањину међу 95 одсто албанских муслимана, овај упад полиције је једна од многобројних перипетија трагичне историје - наводи "Фигаро магазин", истичући да је од 1999. године 250.000 Срба морало да напусти огњишта.

У тексту се наглашава да најистрајнији остају, јер је Косово и Метохија духовна и културна колевка Србије, где је подигнуто 1.500 православних цркава и манастира још у средњем веку, од којих су неки бисери византијске архитектуре.

- Они су ту да сведоче - пише у тексту, уз напомену да због тога не чуди што их косовски екстремисти приоритетно узимају за циљ.

ПРОЧИТАЈТЕ И: УКИНУТИ ТАКСЕ, ПОКРЕНУТИ ДИЈАЛОГ: Палмер позвао Београд и Приштину да се врате за преговарачки сто

Пренето је и сведочење оца Андреја из Призрена, који говори о рушењима, али и обнављању цркве у "српском Јерусалиму", на Косову, где је у 15. веку било два одсто Албанаца, а данас их има 90 одсто.

- То је, једноставно, етничко чишћење на дуге стазе - истиче отац Андреј.

Ситуацију у тексту описују као борбу Давида против Голијата, уз истицање да се у овом делу Балкана, који је био одбрана хришћанске Европе спрам Високе порте, зна вредност симбола.

"Фигаро магазин" пише и о уништеним гробљима, некажњеним провокацијама, крађама, тровањима стоке. Ту је и прича о оцу Ненаду у јужној Митровици, који овде живи са супругом и четири сина, окружен са сто хиљада Албанаца, али који сваке недеље држи службу. Наводи се и да је тенисер Новак Ђоковић даривао 100.000 евра манастиру Грачаница да би црква повратила своје земљиште.


Потписи уз фотографије говоре о Србији која није заборавила Косово и доласку парова из Београда на венчање у манастир Грачаницу, о васкршњој служби у манастиру Дечани и верницима који љубе икону или о муралу у част војника из 1999. у Северној Митровици. Истиче се да су манастир Дечани косовски екстремисти више пута нападали и да је даље под заштитом Кфора.

- Дечани, током васкршњег бдења, као светлост у српској ноћи - пише испод једне фотографије.

Ове слике показују, с описом на француском језику, да је православна вера такође начин да се пружи отпор у муслиманском окружењу, као и да је у Призрену по попису из 1999. године било 12.000 Срба, а да их данас има свега 80, укључујући и полазнике једног семинара.

Виде се српске заставе у Северној Митровици, али и бодљикава жица око Цркве Пресвете Богородице у Призрену, оскрнављене 2004. године.

На фотографијама је и Бранко, који у селу Новаке код Призрена живи у потпуној изолацији, окружен рушевинама и графитима исписаних у славу ОВК. Аутор објашњава да се ради о терористичкој, сепаратистичкој и антисрпској организацији коју је НАТО подржавао 1999. Ту је и слика с гробља у Ораховцу.

- Апартхејд? Дискриминација? Сегрегација? У сваком случају, међународна заједница, која тако здушно брани људска права, није нашла за сходно да користи ове изразе да не би прекоравала Приштину - пише "Фигаро магазин".

Истиче се да, и поред свега, нико осим Русије не брани Србе.

- Охрабрена овим некажњавањем и знајући да је подршавају САД и ЕУ, косовска влада је подигла притисак. Конфронтација са Београдом је почела увођењем такса од 100 одсто на производе који се увозе из Србије, што је удвостручило цене на Косову, нарочито за лекове, наставила се брисањем граница између Албаније и Косова 1. јануара 2019, а кулминирала је одлуком да се створи професионална војска од 5.000 људи - закључује "Фигаро магазин" уз истицање да су Срби таоци демонстрације силе која не наговештава ништа добро.


ПОЗИВ ЗА ДОНАЦИЈУ ПРЕКО ЦЕЛЕ СТРАНЕ

НАВОДИ се да се живот Срба одвија око религијских прослава и цркве, за оне који су се одлучили да остану на Косову. У посебном одељку је објављен и текст о хуманитарном раднику Арноу Гујону, који истиче да је Србима на Косову потребна подршка, а коме су приштинске власти забраниле улазак на КиМ. Истовремено је преко целе стране објављен позив за донацију за заштиту и обнову 150 цркава и манастира уништених на Косову у последњих 20 година.

ПОГРОМ 2004.

ЛИСТ пише да се они који су остали, углавном најсиромашнији и најстарији, групишу у енклавама и никада нису у заклону од ескалације насиља. Истиче се у том смислу погром Срба 2004, са 19 мртвих, 600 повређених, 4.000 избеглица и 35 уништених верских објеката у року од 24 сата.