ПРОБРАНИ списак званица челника опозиције за састанак са званичником Стејт департмента Метјуом Палмером, а на коме су се нашли искључиво најљући противници Александра Вучића и најжешћи заговорници бојкота институција и избора, још један је вид притисака Вашингтона на српског председника пред серију преломних разговора о решавању косовског питања.

У америчкој амбасади у Београду у уторак по подне окупили су се лидери Савеза за Србију, Драган Ђилас, Вук Јеремић, Зоран Лутовац и Бошко Обрадовић, а од шефова опозиционих странака позив је добио још само Сергеј Трифуновић, нови председник Покрета слободних грађана.

Наши саговорници тврде да овакав избор "гостију" на ручку на којем је као главна тема "сервиран" проблем Косова, нимало не изненађује. На овај начин врху српске државе послата је порука да, у случају да не пристане на одређене уступке око КиМ, увек може бити активирана опција додатних притисака на унутрашњој сцени.

Из Амбасаде САД стигло је појашњење да се Палмер у Београду састао са широким спектром саговорника, а како би могао да чује различите ставове. Садржај разговора нису навели, а о темама нису желели да причају ни представници опозиције.

Прочитајте још - Вучић: Ако мислите у будућност уз лоше односе са САД, нађите другог председника и владу; Палмер: Окренимо се будућности (ВИДЕО ФОТО)

Једино се уочи састанка огласио лидер Народне странке Вук Јеремић, који је рекао да списак званица показује да је "права опозиција постала легитиман саговорник међународне заједнице".

Обрадовић, Јеремић, Ђилас/ фото Танјуг

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за "Новости", да му дружење високог вашингтонског званичника са делом опозиције делује као "тиха америчка претња":

- Одједном су се сада заинтересовали за српску опозицију. То указује да желе да је инструментализују. Ако посматрамо тренутак у коме се то дешава, тешко да то нема везе са косовским преговорима. Србија дефинитивно није попустила на начин на који су неки очекивали и сад се улази у нову фазу притисака.