ТРСТ - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је Централно-европска иницијатива (ЦЕИ) и после 30 година од настанка остала доследна свом стратешком циљу успостављања кохезионе Европе, без вештачких подела, засноване на заједничким вредностима.

На састанку министара спољних послова ЦЕИ у Трсту, Дачић је подсетио да је та организација настала на начелима Повеље УН и докумената ОЕБС-а, укључујући и Париску повељу о будућности Европе - документима који имају пресудну важност за одржавање мира и безбедности не само у Европи већ у читавом свету.

Он је истакао да се та начела тичу пре свега "поштовања суверенитета и територијалног интегритета држава, као и решавања спорова на миран начин, уз неговање пријатељских односа између држава". Дачић је, поред политичке, указао и на значај парламентарне и пословне димензије ЦЕИ и да Србија подржава напоре Италије да се у фокуса стави и научна сарадња држава чланица ове иницијативе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дачић се састао са Гутерешом

Дачић је такође истакао улогу ЦЕИ као "моста" између држава чланица Европске уније и кандидата за чланство, указујући на чињеницу да, за разлику од 1989. године када је само Италија била чланица Европске заједнице, данас је девет држава из ЦЕИ део ЕУ, док су још две државе - Србија и Црна Гора - у процесу преговора о приступању.

У том контексту, он је подсетио да је приступање Европској унији главни спољнополитички приоритет Србије, али не само као циљ по себи, већ као најозбиљнија покретачка снага за преуређење друштва кроз спровођење свеобухватних реформи. Дачић је похвалио и планове Хрватске, која председавање преузима од јануара 2020. године, да организује самит лидера ЕУ и западног Балкана, будући да је проширење ЕУ на западни Балкан у интересу не само западног Балкана већ и саме ЕУ и њених држава чланица.

Он је додао да Србија снажно подржава активности у оквиру Источног партнерства и да веома цени узајамну подршку Србије и шест партнерских земаља обухваћених Источним партнерством, уз наду да ће ови односи у наредном периоду бити још више унапређени.

"Посебно наглашавамо јачање добросуседских односа и учешће у различитим регионалним иницијативама, при чему смо посвећени унапређењу сарадње различитих регионалних иницијатива у овом делу Европе. С обзиром на то, посебно поздрављамо потписивање Меморандума о разумевању између Извршног секретаријата ЦЕИ и Сталног секретаријата Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ), који ће, без икакве сумње, допринети даљем унапређењу сарадње између ове две организације у областима од заједничког интереса", рекао је шеф српске дипломатије.

Он је рекао и да ће Србија, која је од 1. јуна преузела председавање Јадранско-јонској иницијативи (ЈЈИ) и Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР) Србија, у оквиру свог председавања нагласак ставити на важност функционалног повезивања континенталног залеђа и приобаља Јадранско-јонског региона.

"Упркос великом значају свих облика регионалне сарадње, неопходно је да нагласим да се ниједан од ових процеса не сме сматрати заменом за европске интеграције, већ искључиво има намену да помогне региону у даљем напредовању на путу ка ЕУ. Желео бих да се осврнем и на питање значаја пуног поштовања свих договора који су постигнути у регионалним форумима, без прављења изузетака. У том контексту, наглашавамо да је тренутно непоштовање обавеза из Споразума о слободној трговини у Централној Европи (ЦЕФТА) недопустиво и да је потпуна супротност самој идеји регионалне сарадње", закључио је Дачић на састанку ЦЕИ у Трсту.