ЕУ понавља позив за примену свих до сада постигнутих договора и закључивање правнообавезујућег споразума о свебухватној нормализацији односма између Београда и Приштине, изјавила је портпаролка ЕУ Маја Коцијачић за Танјуг.


Коцијанчић је тако одговорила на питање Тањуга о ставу и гаранцијама ЕУ, као посредника у дијалогу Београда и Приштине, поводом одбијања председника привремених косовских власти Хашима Тачија да примени договор о формирању Заједнице српских општина који је сам испреговарао и потписао 2013, а затим и 2015. године.

”Годишњи извештаји објављени 29. маја дају јасну оцену неиспуњењих обавеза Београда и Приштине које проистичу из договора постигнутих у оквиру дијалога коме посредује ЕУ”, додала је Коцијанчић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Од ЕУ више немам никаква очекивања; Ово је крај међународног права

У годишњем извештају ЕУ констатује да косовске власти нису направиле никакав напредак по питању Заједнице српских општина.

”Косово тек мора да се конструктивно ангажује око њеног успостављања”, наводи се у тексту извештаја Европске комисије.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић није одговорила на поновљена питања Та
нјуга о оговорности ЕУ за примену споразума којима је она посредовала као ни о кредибилитету наставка процеса дијалога Београда и Приштине у ситуацији кад приштинска страна не поштује ни до сада договорено.ЧИЖОВ: ЕУ ДА НЕ ГЛЕДА КРОЗ ПРСТЕ ПРИШТИНИ

Европска унија је изгледа индиферентна по питању акција власти у Приштини, уместо да од њих захтева да испуне своје обавезе, изјавио је данас стални представник Русије при ЕУ, Владимир Чижов.

"Видимо да ЕУ има пасиван однос према ономе што се дешава на КиМ. ЕУЛЕКС није учинио ништа да заустави акцију косовске полиције. Том акцијом прекршени су споразуми постигнути под посредништвом саме ЕУ", истакао је Чижов, пеноси Тас с.

Он је подсетио да је једном од ставки споразума постигнутог под покровитељством ЕУ забрањено присусуство полицајаца ноуружаних дугим цевима у општинама на северу покрајине, настањеним Србима.

"Упркос свему, руски држављанин, припадник УНМИК-а Михаил Красношчеков ударен је у главу кундаком митраљеза, а не пиштоља", рекао је Чижов.

Он сматра да постоји опасност од "ескалације конфликта" између Београда и Приштине и да су потребни озбиљни напори како би то било спречено.

"Неопходно је да Европска унија затражи од Приштине да испуни своје обавезе и да престане да им гледа кроз прсте", истакао је руски дипломата.