ЗАПАДНЕ силе ни у уторак нису званично и конкретно осудиле бруталну интервенцију косовских специјалних снага на северу КиМ, а Кфор је њихову акцију подржао и оправдао тврдњом да је реч о борби против криминала.

Обраћајући се посланицима Скупштине Србије, председник Вучић је рекао да је мађарски контингент Кфора покушао да заустави упад јединица РОСУ, али су се по наређењу команданта повукли. Председник је рекао и да су из ЕУ позвали Србију да се умири и казали да је реч о борби против корупције. Ниједна од земаља Квинте није се у уторак званично огласила.

Међутим, Вучић је током расправе у Скупштини рекао да су западне силе, иако нису јавно изашле са ставом, поручиле Приштини да је у Зубином Потоку прекорачена дозвољена употреба силе и да је због тога било важно да се брзо повуку.

Прочитајте још - Србија тражила реакцију земаља Квинте због акције РОСУ

Европска унија реаговала је уопштеном изјавом у којој је поручено да "операције косовске полиције морају да буду у складу са законом":

- Придржавање владавине права, укључујући и претпоставку невиности јесте оно за шта се ЕУ снажно залаже. Полицијске операције морају да донесу поверење у закон у свим заједницама. Оне морају да јачају, а не да слабе напоре у циљу нормализације - рекла је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич.

Дешавања на КиМ била су тема и на састанку министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана у Братислави, пренео је шеф дипломатије Ивица Дачић. Према његовим речима, већина учесника скупа, укључујући директорку за Западни Балкан у Европској служби за спољне послове Ангелину Ајнхорст, изразила је велику забринутост.

Председник ЈС и народни посланик Драган Марковић Палма рекао је да "део међународне заједнице", пре свега спонзори независности такозваног Косова, треба да престану са празним саопштењима у случају грубих кршења свих договора, већ да реагују у складу са својим мандатом".

Прочитајте још - СРБИ НАЈАВИЛИ ПРОТЕСТ У СРЕДУ: У Зубином Потоку претучено 100 наших држављана; Зиберај: Дачић ће бити ухапшен уколико уђе на КиМ (ФОТО+ВИДЕО)

ЗАХАРОВА: ПОДСТИЦАЈ ИЗ САД

ЗВАНИЧНА Москва сматра да упад косовских специјалних снага у српске општине на КиМ представља нову провокацију Приштине, с циљем да се застраши и протера неалбанско становништво - рекла је у уторак порптаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова. Она је подсетила да је током дијалога Београда и Приштине постигнут договор да косовске специјалне снаге наоружане дугим цевима неће улазити на север КиМ:

- Без обзира на то, последњих година то се стално понавља, и међународне снаге на то гледају попустљиво. Потпуно је јасно да је такво понашање косовских Албанаца директна последица вишегодишњег подстицања од стране ЕУ и САД.