Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је данашња седница парламента о КиМ, на којој ће председник Србије Александар Вучић поднети извештај о стању на КиМ и о дијалогу који се води већ шест година с Приштином, прилика да се чује пуна истина о томе шта земљу чека.

Петковић је у Јутарњем програму РТС рекао да је данас веома важан дан за живот парламента у Србији, јер ће се у Скупштини Србији говорити о најважнијем државном и националном питању - Косову и Метохији.

"На пленарној седници пред посланицима, али и за целу јавност, председник Србије Александар Вучић говориће о Косову и Метохији, говориће о ономе где смо данас, који су то све били страхови са којима смо суочали у прошлости, шта је то што смо могли да учинимо, а нисмо учинили и куда идемо када је реч о КиМ", рекао је Петковић.

Такође ће се говорити о томе да ли ћемо данас да доносимо одлуке или ћемо као у неким претходним временима чекати да време пролази.

"Једноставно током година и година и деценија било је лакше говорити оно што народ жели да чује, а не оно што је истина и оно што је неопходно да се учини", истакао је Петковић.

Прочитајте још - Вучић три сата о проблему Космета


Седница о КиМ је прилика да се чује пуна истина о томе шта нас чека, наглашава Петковић и додаје да ће се говорити о КиМ и са политичког, социолошко, економског, правног и друштвеног аспекта, зато што је питање Косова и Метохије комплексно.

"То је прилика да се представи извештај о раду Владе Србије и свему што смо у претходних пар година постигли на КиМ, то је извештај којим се поносимо и који садржи веома значајне цифре колико смо стамбених јендица подигли, колико пољопривредних газдинстава помогли, да смо градили путеве, болнице, школе, да смо чинили све и издвајали огромна средства да српски народ на КиМ опстане, остане и да има будућност", објаснио је Петковић.

Додао је да ће се говорити о 149 пројекту Владе Србије за које је издвојено 60 милиона евра како би се у српским срединима економски подигао српски народ.

"Та седница је нека врста врхунца унутрашњег дијалога који је покренут у Србији, где су готово сви друштвени и политички чиниоци говорили о Косову и Метохији, а сада је време да се о томе разговара у нашем парламенту", каже Петковић.

Указао је да је реч о веома комплексном питању и председник ће се трудити да обухвати различите аспекте када је реч о КиМ.

"Он је спреман да остане и говори ако треба и седам дана у Скупштини Сарбији, али битно је да се пред посланицима изађе са овим важном питањем, да сагледамо садашњу ситуацију, да схватимо тренутак у којем се налазимо, да схватимо да идеје које су изнете пред грађене Србије и уопште у јавни простор за које се залагао председник када говоримо о разграниењу јесу идеје које говоре да морамо да превазиђемо замрзнут конфликт", закључио је Петковић.