ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић данас ће у Скупштини Србије, на седници посвећеној Косову и Метохији, о проблему јужне српске покрајине говорити дуже од три сата, док се очекује да расправа након његовог обраћања траја барем још четири сата.

Вучић је, према нашим информацијама, припремио обраћање у којем се проблем КиМ сагледава не само из политичког, већ и из историјског угла. У његовом говору биће речи и о националном питању, као и о економској и демографској ситуацији у нашој земљи.

Скупштина Србије почеће посебну седницу у 16 часова. Заседању ће присуствовати премијерка Ана Брнабић, министри и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Дан уочи седнице Скупштине о Косову и Метохији обележила је размена оштрих оптужби између представника Српске листе и лидера Савеза за Србију, чији посланици су најавили бојкот заседања.

Шеф Српске листе Горан Ракић рекао је јуче да председник Србије Александар Вучић ужива апсолутну подршку Срба са КиМ, а да "Вука Јеремића треба да буде срамота за сва злодела која је учинио и све лажи које не престаје да износи". Он је Јеремића назвао лицемером који је "покушао да сахрани Резолуцију СБ УН 1244 својим дилетантним и глупим питањем Међународном суду правде".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ СА СРБИМА СА КиМ: Припремили смо "јаке мере" као одговор на понашање Приштине; Сачекаћемо са применом до састанка у Паризу

- Јеремић је учинио више на легализацији тзв. Косова него сви албански политичари и спонзори заједно - рекао је Ракић, одговарајући на критике једног од лидера СзС на рачун политике власти према Космету.

Јеремић, који је и председник Народне странке, раније је казао да су, у последњих седам година, "Албанци добили све што им иде у корист, док је Заједница српских општина остала мртво слово на папиру".

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је јуче да извештај о КиМ, достављен Скупштини Србије, не даје одговоре на питању вези са досадашњим преговорима, на шта је Српска листа одговорила тврдњом да "лажи Бошка Обрадовића и осталих лидера српске опозиције не могу поништити оно чему су свакога дана на Косову сведоци".

- Срби са КиМ очекују од свих опозиционих политичких актера у Београду да покажу макар минимум одговорности према својој држави и према онима који живе на Косову и Метохији - кажу у Српској листи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СНС ЋЕ ТРАЖИТИ ДА СЕ ДУПЛИРА ВРЕМЕ ЗА СЕДНИЦУ: Два дана за расправу о КиМ