Српски народ је изласком на изборе одбранио право на опстанак на северу Косова, истовремено испољио снажно јединство са својом државом Србијом и показао да ће се проблеми у наредном периоду решавати искљуциво преко Српске листе, рекао је председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Српска листа је и на јуцарашњим изборима за градонацелнике у цетири општине доказала да је једини репрезентативни представник српског народа на КиМ, рекао је Дрецун за РТС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - VUČIĆ ČESTITAO POBEDU SRPSKOJ LISTI: Našu ljudi su pokazali ogromnu energiju i želju da se bore za svoju budućnost i budućnost svoje dece

"Одбијени су покушаји Приштине да евентуално преузме руковођење општине у северном делу Косовске Митровице и да почне процес, како они кажу, уједињења две Митровице. Пропали су покушаји Приштине да уношењем раздора у српски народ покуша да реализује своје интересе", нагласио је Дрецун.

Оваквим изласком на изборе српски народ је показао да у наредном периоду нико не може да рачуна на поделе меду Србима и да покушава да проналази појединце и неке српске странке које би имале више слуха за интересе Приштине него за интерсесе сопственог народа, навео је Дрецун.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - IZBORI NA KiM: Srpska lista proglasila pobedu; Građani Mitrovice na ulicama, Đurić: Nastavićemo da se borimo

Он је рекао да ће представници цетри општине доћи на разговор у Београд, а најављена и је и посебна седница Скупштине Србије о КиМ.

"Разговор ће бити наставак свакодневне комуникације државног руководства и политичких представника српског народа. И са српским народом ће се разговарати каква ће бити политика државе Србије на КиМ", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, председник Вучић ће отворено говорити са каквим се све проблемима Србија суочавала у Бриселу и да ли има наде за наставак дијалога и постизања компромисног решења.

"Битно је да Скупштина ради у пуном капацитету. Обавеза је посланика да саслуша председника како су се одвијали преговори на основу скупштинске резолуције из 2013. године, на основу које су и вођени бриселски разговори, а у којој се јасно каже да Србија неце никада признати независност Косова али је спремна да разговара о свеобухватном решењу", рекао је Дрецун.