ПОСЛАНИЦИ Скупштине Србије могу да доведу госте у парламент само уколико за то добију сагласност генералног секретара. Обезбеђењу у две парламентарне зграде које трибуни користе за рад, на Тргу Николе Пашића и у Краља Милана, у последње време је наглашено да ово правило мора да се поштује.

Прочитајте још - Против бојкота парламента Србије све више посланика

Процедура предвиђа да сви који долазе морају бити пријављени у секретаријату, али се често дешавало да посланици само најаве посету на улазу у објекте и гости тако уђу. Ово неписано правило посебно се примењивало у последње време, док су се у Београду одржавали протести опозиције, али и митинг подршке власти. Примећено је да у парламент долазе људи из странака који нису посланици, нити сарадници посланичких клубова, већ само чланови партија.

- Ради се о правилима која постоје и морају да се поштују. Уколико долазе наши држављани довољно је само име и презиме. Они показују лични документ на улазу. За стране држављане обавезан је и број пасоша - кажу у парламенту. - У питању је само процедура. Наравно да су врата нашег законодавног дома отворена за све који желе да га посете.

Иначе, у Скупштину Србије стално могу да уђу посланици, запослени у службама, као и акредитовани новинари.