БЕОГРАД спрема одговор на скандалозну резолуцију коју је парламент у Приштини усвојио прекјуче о наводном "геноциду, злочину против човечности и ратним злочинима бившег режима српске државе, почињених на Косову". Део реакције државног врха биће и усвајање докумената у Народној скупштини и подзаконских аката у Влади. Прилика за то биће посебна седница о ситуацији на Космету, коју је јуче председница Маја Гојковић заказала за 27. мај. На ово заседање позвани су и председник и премијерка, Александар Вучић и Ана Брнабић, као и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВА ПРОВОКАЦИЈА ПРИШТИНЕ: Дижу музеј "геноцида" да сакрију оптужнице

Усвајањем резолуције усмерене против Србије приштинске власти нису ставиле тачку на провокације, јер се за сутра, када се одржавају избори за четири градоначелника у већински српским општинама на северу КиМ, планира слање 176 полицајаца, тако да их на сваком бирачком месту буде по двоје. Међу њима ће бити и албански полицајци из Приштине, чија ће сврха, како тумаче Срби на КиМ, несумњиво бити да застраше бираче. Већ за понедељак, према сазнањима Београда, планира се хапшење припадника полиције и других људи, под изговором да су наводно учествовали у корупцији.

Председник државе Александар Вучић рекао је јуче да ће Србија на све провокације Приштине реаговати уздржано и смирено, тако да не изгуби кредибилитет у међународној заједници, али да ће да заштити свој народ. Како је рекао, он ће у обраћању посланицима 27. маја поднети комплетан извештај, говорити о стварности на КиМ и одговарати на питања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ АЛБАНАЦА: Приштина усвојила скандалозну резолуцију о "Геноциду Србије на Косову"


- Упозоравали смо цео свет на ову "комисију за геноцид", као и на доношење некаквих суманутих одлука према којима сваки Србин треба да се осећа уплашено - рекао је председник. - Нас од њих раздваја то што ми, иако се појављују неки снимци силовања наводно Албанки од стране Срба, а испостави се да су то снимци са арапских ратишта, не негирамо да је било злочина.

Како се могло чути од посланика у Приштини, у спорној резолуцији се помињу места на којима су српске снаге починиле злочине, као и да су српске снаге наводно 1999. извршиле преко 100 масакра, и да су на неким местима спалиле живе људе (у Брезнику, Митровици, Подујеву, Ђаковици...) као и да је током 1998-1999. било је сексуалног насиља над 20.000 људи на Косову.

Вучић је јуче упозорио и да ће сутра током одржавања избора на КиМ бити покушаја провокација Срба преко "њихових" малобројних Срба, и позвао Србе на КиМ да у највећем броју изађу на изборе и покажу да знају колико се држава бори за њих.

фото И.Радуловић

- Неки од људи са политичке сцене Србије најављују да ће гласати за кандидата Кадрија Весељија, само да би били против Српске листе. Користиће и то, али и полицијске снаге, које желе у понедељак да ухапсе 26 припадника полиције на северу и још 15 особа и приказаће то као случај борбе против корупције. А циљ је да север КиМ и Митровица остану незаштићени - рекао је Вучић.

Права намера, како је објаснио, јесте да уследи завршни чин потпуног овладавања простором где живе Срби, посебно на северу:

- То желе како би затворили круг и, како кажу, довели Србију пред свршен чин као што су учинили Хрвати операцијом "Олуја" 1995.

Како је јуче саопштено из Српске листе, према споразумима постигнутим у Бриселу, полицајци албанске националности не могу да са југа долазе на север КиМ без одобрења српских локалних самоуправа:

- Српска листа, која управља у четири општине северно од Ибра, поручује им овом приликом да нису добродошли. Долазак наоружаних Албанаца на бирачка места значиће најексплицитнију претњу и потенцијални извор инцидената, а Србима на северу КиМ биће забрањено да слободно изразе своју политичку вољу.

УТРКИВАЊЕ У МРЖЊИ ПРЕМА СРБИЈИ

ИЗЈАВУ Кадрија Весељија, председника парламента у Приштини, да су из Ниша и Куршумлије протерани Албанци, председник Вучић је овако прокоментарисао:

- Када их слушате о природном и историјском праву на Ниш, Куршумлију и заузимање простора где живе Срби, једино што можете да кажете јесте: "Ви и ваши спонзори из делова међународне заједнице дотерали сте нас у ситуацију да морамо да сачувамо и штитимо свој народ. Имате посла с људима који су почели да се утркују због тога што су видели да су мржња против Србије и таксе донели огромну популарност Рамушу Харадинају, па сада и Весељи и Тачи покушавају да покажу да су још екстремнији. Када уђете у врзино коло лудила, краја нема.