НАША кампања је важна зато што смо успели да скренемо пажњу на присутност говора мржње према Србима, али и припадницима других мањинских заједница. Важно је да се о томе јавно говори. То је, пре свега, ствар политике и политичара, а не полиције.

Овако за "Новости" говори Дејан Јовић, кандидат Самосталне демократска српске странке на изборима за Европски парламент у Хрватској и професор на загребачком Факултету политичких наука, а после серије уништавања њихових плаката у Хрватској и исписавања порука мржње упућених Србима.

* На вашим плакатима у Загребу исписане су поруке "Закољи српску децу" и "Убиј Србина"...

- Такви испади, нажалост, нису реткост, али не верујем да је то став већине у Хрватској. Охрабрује велики број порука подршке и згражавања над таквим делима које добијамо.

* Осећате ли се угрожено због порука које су вам упућене током кампање?

- Присутност говора мржње у кампањи не разликује се много у односу на време пре расписивања избора. То се пре свега односи на простор интернета. Мржња је усмерена према Србима, али и према свима који се усуђују да у јавном простору доводе у питање неке ствари које се сматрају табуима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Јовић: О положају Срба се није говорило у ЕП

* Рачунате и на подршку из региона, не само из Хрватске?

- Очекујем да за нас гласају Срби из региона који имају хрватско држављанство. Многи су досад сматрали да их се ови избори не тичу, или да немају за кога да гласају. Сада имају. Позивам их све да се пријаве у својим дипломатско-конзуларним представништвима и остваре своје право да гласају. Иако се ради о само једном месту у Европском парламенту, то је битно јер је прилика да се јавно говори о питању српске заједнице и других мањинских заједница. Такође, тако се повећава подршка за прикључивање Србије ЕУ.


ОСЕЋАМО ПОДРШКУ

* Многи вам у Хрватској оспоравју шансе да освојите место у Европском парламенту?

- Истраживања нас углавном заобилазе. Један део наших бирача избегава и да у телефонским анкетама отворено каже за кога ће гласати. Али на терену осећамо велику енергију и подршку.