БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је све грађане на северу Косова да у недељу изађу на изборе, обаве своју "грађанску и српску дужност" и не дозволе да Приштина успостави конролу у четири српске општине.

"Позивам све грађане да очувамо јединство са државом Србијом да останемо органски повезани са инстиуцијама наше државе, да не дозволимо да се албанским политицарима који су смисли покварен али прилично прозиран план да се отарасе српске контроле", рекао је Ђурић новинарима у Палати Србија.

Оценио је како се у недељу на изборима одлучује да ли ће општине бити српске и под српском контролом. Ђурић је истакао да постоји идеја да се Срби поделе и посвађају и магласио да ће у недељу, 19. маја, Срби показати да су сложни.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српска листа: Избори 19. маја референдум за опстанак српског народа на КиМ

Поручио је да "можемо да имамо 1001 разлику у централној Србији, али на КиМ морамо бити као један". "Показаћемо да нас неће победити нашом лењошћу и неспремношћу да урадимо оно најминималније да сачувамо куцни праг", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић каже да је у питању да се сачува српски карактер нашег кућног прага у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, "а не о нечему другом и не о било какавој локалној или светској политици". Он је упозорио да су и неки Срби већ позвали да се гласа за Гонџе Чауши за градоначелника Косовске Митровице, и да Албанци не презају од ниједног корака и поступка да би преузели већину.

Избори у недељу нису класични избори за Србе на КиМ, нису то избори политичких странака већ су избори којима се ради на очувању српског карактера четири општине са српском већином, рекао је Ђурић.

"Сви у Приштини се надају, и Албанци, да ће показати да напредују и у броју и снази на северу и зато је јако вазно да покажемо снагу и слогу, и да ћемо се увек и свуда борити да те опстине остану наше као што и јесу српске", рекао је он. Ђурић је апеловао на све грађане да изборе схвате најозбиљније и изласком на биралишта "испуне своју грађанску и српску дужност".