НАЈАВА Владимира Гајића да ће, ако његова странка дође на власт, забранити СНС, СПС и СРС, показује како они замишљају демократију - забранити све које не могу да победе на изборима.

Овако говор функционера Народне странке, одржан у суботу на протесту Савеза за Србију у Београду, коментарише потпредседник СНС Миленко Јованов.

Гајић је, обраћајући се окупљенима на Теразијама, рекао да би пред Уставним судом требало покренути предлог да се забрани рад напредњака, социјалиста и радикала "због свега што су чинили последњих 30 година":

- Та ће забрана имати за правну последицу да се забрани приступ јавној власти на основу лустрације свим лидерима ових странака доживотно - казао је Гајић.

Прочитајте још - Јеремић: Можда буде грађанске непослушности

Јованов каже да није први пут да Гајић тражи забрану и да је "већ позивао и странце да оборе власт у Србији":

- Они, међутим, имају један проблем, на изборима су поражени и од измишљеног лика Белог Прелетачевића, па би могли и њега да забрањују, или Пају Патка, Микија Мауса и Душка Дугоушка. Они не виде суштину свог проблема, а то је да ће народ пре да гласа за измишљене ликове него за лопуже и људе попут Јеремића, којем је комплетно окружење у затвору или је било хапшено, укључујући и Гајића, који је хапшен у афери "Генекс".

И аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Гајићева изјава говори о "тоталитарној свести":

- Они који тако нешто заговарају, нису одмакли од бошљевичких метода, као што је забрана неистомишљеника. Срећа је што припада неозбиљној политичкој организацији, која неће бити у прилици да влада Србијом.

Владимир Гајић обратио се на скупу у суботу,фото Н.Скендерија

Посланица ДС Александра Јерков, међутим, каже на да је то што је Гајић рекао у складу са оним што се тражи на протестима:

- Ми смо се потписујући "Споразум са народом" обавезали да ћемо спровести лустрацију, што значи да неким особама буде забрањено бављење политиком у одређеном року, јер су кршили људска права и злоупотребљавали позиције.

ЈАНКОВИЋЕВ ЗАХТЕВ

ОВО није прва најава забране СНС која долази из опозиције. Такву идеју изнео је, пре него што је напустио кормило ПСГ, и Саша Јанковић. Он је СНС оптужио да је украла демократију у Србији.